Forstår ikke hvorfor torsken holder seg frisk
Torsk har en immunologisk mangel sammenlignet med bruker menneskets immunsystem. (Illustrasjonsfoto)

Forstår ikke hvorfor torsken holder seg frisk

Synne Arstad Bjørnestad forsker på immunforsvaret til torsk.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 27.08.2023 18:00

Forskere sliter med å forstå hvordan torsken er frisk som en fisk. Torsk mangler en del av immunforsvaret som vi ville blitt dødssyke uten.

Immunforsvaret er livsviktig. Derfor har forskere trodd at det ikke er like påvirket av evolusjon. Forskning på torsk viser at det antagelig er mer sammensatt.

--Torsken er ikke mer syk enn andre fisk, sier molekylærbiolog Synne Arstad Bjørnestad ved Institutt for biovitenskap på Universitetet i Oslo, til Forskning.no

Hun forsker på immunforsvaret til torsk og har nylig publisert en vitenskapelig artikkel om dette. Hun har sett på én mulig forklaring på hvordan torskefiskene klarer å kompensere for sin immunologiske mangel.

--Vi sier gjerne at torsk har en immunologisk mangel, men det er viktig å påpeke at det er en uttalelse som kan gjøres fordi vi sammenlikner ulike immunsystemer og bruker menneskets immunsystem som fasit. Det er ikke sikkert immunsystemet til menneske burde være fasitmodell på hva et godt immunforsvar er. I hvert fall ikke for alle virveldyr, sier Bjørnestad. 

Torskeslekten mangler genet for delen av immunforsvaret som heter MHC-klasse II og en gruppe andre gener som er nødvendig for funksjonen til MHC-klasse II. Det gjør at MHC-klasse II ikke virker i torsk. Denne delen av immunforsvaret forsvarer kroppen mot bakterier og parasitter.  Dette fordi MHC-molekyler frakter deler av virus og bakterier til T-celler, som sørger for å sette i verk tiltak.

Mennesker med et ødelagt MHC klasse II vil bli alvorlig syke og dø, men torsken klarer seg. Det har fått forskere til å klø seg i hodet.

--En måte torsken kan veie opp for denne mangelen, er at den har utvidet andre deler av immunforsvaret, deriblant den nært beslektede reaksjonsveien som involverer MHC-klasse I, forklarer Bjørnestad, ifølge Forskning.no

Bjørnestad ser en mulig tilpasning hvor torsken i stedet for å benytte to svært nærstående reaksjonsveier, kun benytter én reaksjonsvei med flere og mer allsidige MHC-klasse I molekyler.

Det er likevel ikke er slik at tapet av MHC-klasse II er unikt for torskefisk. Andre fisker som nålefisk, sjøhest og breiflabb klarer seg også uten.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS