Eksperten tipser: 3 kjøp du alltid bør betale med et kredittkort
Eksperten tipser: 3 kjøp du alltid bør betale med et kredittkort

Eksperten tipser: 3 kjøp du alltid bør betale med et kredittkort

Kredittkort kan være knyttet til ulike fordelsprogrammer, og ofte har de spesialisert seg på en nisje. Noen kan være best til reiser, andre til shopping, og så videre. Når du velger deg et kredittkort, bør du også tenke over hva du har mest bruk for det til.
Riks
Publisert : 25.06.2023 08:25
Sist oppdatert : 07.07.2023 08:31

Med utgangspunkt i nettsiden Bestekredittkortet.com har vi funnet fram til tre tilfeller det kan være gunstigere å betale med et kredittkort framfor det vanlige bankkortet eller kontanter

Nr. 1: Betal reisen med kredittkort og få inkludert reiseforsikring

Skal du ut og reise ordner du sikkert reiseforsikring. Det er en absolutt nødvendighet dersom du skulle komme ut for en ulykke og havne på sykehus i utlandet. Mange steder er dette en svært dyr affære.

 

Betaler du med dette rette kredittkortet, som for eksempel Bank Norwegian,  er det ikke nødvendig å legge ut for en egen reise- og avbestillingsforsikring. Den er inkludert og aktiveres for de flestes vedkommende dersom over 50 % av reisekostnader dekkes med kortet.

 

Forsikringen kan også dekke familie eller reisefølge på inntil 4 personer i alt.

Forsikringen vil dekke det som ellers er standard for reiseforsikringer, som ulykke og død på reisene, tap av bagasje, og avbestilling på grunn av sykdom.

 

Merk at forsikringen i kredittkortet også vil ha de sedvanlige unntakene. Du bør derfor sjekke betingelsene som gjelder dersom reisen overstiger 90 dager, eller om det er personer over 70 år i reisefølget.

Nr. 2: Billigere bensin med eget drivstoffkort

Det er ingen grunn til å betale full pris på bensin eller annet drivstoff. Det er hele tiden kampanjer eller rabatter. Aftenposten skriver dessuten at prisene varierer fra sted til sted og fra dag til dag.

 

Det enkleste er å betale med et kredittkort med innebygd rabatt eller cashback. Forskjellen på disse to er forresten at rabatten får du på stedet, mens cashback kommer først fram på kredittkortregningen.

 

Det er en rekke slike drivstoffkort på markedet. Det er gjerne knyttet til et lojalitetsprogram til en bestemt drivstoffkjede. Deres fordel ved å gi deg rabatt, er jo ganske enkelt at du velger å komme til dem når du ønsker å fylle tanken.

 

Noen prøver å fri seg fra denne bindingen ved å ha flere kredittkort knyttet til ulike kjeder. Det krever selvfølgelig litt kontroll, men det går helt fint.

Nr. 3: Få bonus eller rabatt på kredittkortet

Det tredje punktet på vår liste er å få mest mulig igjen for dine vanlige innkjøp ved hjelp av kredittkortet.

 

Kredittkort kan for eksempel være knyttet til bonusprogrammer i dagligvarekjedene. De mest typiske her er Trumf Visa og Coop Mastercard. Ved aktiv bruk av disse tjener du bonuspoeng som gir deg fordeler i henholdsvis Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Spar, Joker, Jacobs og Nærbutikken) og Coop (Obs, Extra, Coop Mega, Coop Prix, Coop Bygg og Coop Elektro).

 

Et kredittkort kan også samarbeide med en rekke aktører som gir rabatter på sine varer og tjenester når du betaler med kortet. Flere kredittkort bruker for eksempel Dealpass, som gir automatisk avslag i en rekke nettbutikker over hele landet. For å få rabatter er det gjerne en kode som må tastes inn ved kjøp.

 

Kortet kan også gi rabatt på utvalgte brukersteder, som for eksempel på restauranter. Da holder det gjerne å vise fram kortet.

 

Alt i alt er det godt mulig å spare noen tusenlapper i året ved å bruke kredittkortene dine bevisst på denne måten

 

Andre tilfeller hvor kredittkortet kan være til hjelp

Utover disse  lure måtene du kan bruke kredittkortet på, må vi heller ikke glemme deres vanlige anvendelsesområde. Det vil si å bruke det til kredittkjøp på nett eller ha det som en reserve ved et plutselig behov for kreditt.

 

Når du betaler for varer med kredittkort på nett, vil du nemlig ha en automatisk kjøpsforsikring. Kredittkjøpsloven gir nemlig kredittyteren et ansvar for at forbrukeren mottar det han betaler for. Hvis selger ikke leverer eller leverer beskadiget vare, kan du dermed klage til kredittkortselskapet dersom du ikke kommer noen vei. Det er for eksempel praktisk der du har blitt utsatt for svindel eller selgeren har gått konkurs. I henhold til TV2 anbefalte for eksempel Forbrukerrådet kunder å bruke kredittkortet dersom de kjøpte flybillettene hos konkurstruede Flyr.

 

Dernest er kredittkortet nyttig dersom det dukker opp plutselige og uforutsette utgifter. La oss si at vaskemaskinen går i stykker, og du trenger en ny med en gang. Samtidig er det en stund til neste lønningsdag. I stedet for å søke rundt etter kreditt, har du den tilgjengelig i kortet. I slike tilfeller kan du også strekke betalingen litt ut i tid, ettersom det normalt ikke er et krav at hele saldoen på kortet skal betales hver måned.

Bonustips: Betal ned kreditten så fort det er mulig

Et lite bonustips til slutt. kredittkortene har gjerne den fordelen at når du bruker det til varekjøp, beregnes det ikke renter før etter at den månedlige fakturaen på kortet er forfalt. Det vil si at du i de fleste tilfeller kan ha opptil 45 dagers rentefri utsettelse. Renten som løper etter dette, er på den annen siden relativt høy.

 

Det betyr at har du en rentebærende saldo som løper, kan rentekostnadene fort utligne bonuser og rabatter du får ved bruk.

 

Hovedregelen er altså at du bruker kredittkortet til kjøp av reise, drivstoff eller dagligvarer med rabatt eller andre fordeler, men at du betaler det tilbake når regningen kommer måneden etter.
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS