
Vi forklarer hurtiglån
Et hurtiglån er et mindre forbrukslån med rask utbetaling. Det er også et usikret lån som betyr at du slipper å pantsette boligen. Her er andre kjennetegn:
- Lånebeløp: 1.000–50.000 kroner.
- Nedbetalingstid: Inntil 5 år.
- Rente: Fra 10 %.
Tenk på hurtiglånet som en økonomisk livline når du trenger penger raskt. Hvor raskt, er avhengig av flere ting, blant annet hvem du sender søknaden til.
Enkelte aktører vil hevde at du mottar lånet få minutter etter at søknaden er sendt. Dette stemmer ikke, du får ikke lån på minuttet i Norge. Da er heller utbetaling i løpet av 24 timer mer realistisk.
Slik fungerer hurtiglån
Du kan søke om hurtige lån online. Banker og andre utlånere med lånetypen på menyen, har digitale søknadsskjemaer det tar 15–30 minutter å fylle ut. I et slikt skjema skal du bidra med personlige opplysninger og informasjon om økonomien din, slik som inntekt og gjeld.
Når långiveren mottar søknaden, sørger den for at du blir kredittvurdert med hjelp av et kredittopplysningsbyrå. I vurderingen får du en kredittscore, en poengsum som hjelper utlåneren med å avgjøre om du får lån og med hvilken rente.
Er svaret på søknaden positivt, gjenstår signering av låneavtalen. Dette kan du gjøre med BankID. Til slutt utbetales pengene til en konto du velger selv.
Hvordan velge utlåner
Det er mange tilbydere av hurtige lån i Norge. Hvem du sender søknaden til, påvirker muligheten for å få lån og den endelige lånekostnaden. Her er noen tips som hjelper deg med å velge den beste utlåneren:
- Sammenlign renter og gebyrer: Forskjellen på rente og gebyr varierer mye fra den ene utlåneren til den andre. Sammenlign flere lånetilbud for å få den beste avtalen.
- Les vilkårene nøye: Det er viktig å forstå vilkårene som følger med et lån. Ikke nøl med å spørre hvis noe er uklart.
- Sjekk omdømmet: Sjekk hva eksisterende kunder mener om utlånerne og lånene deres. Du kan, for eksempel, besøke Trustpilot.no på nett.
- Vurder kundeservice: Får du problemer med lånet ditt, må det være lett å komme i kontakt med utlåneren slik at du kan få hjelp raskt.
Ønsker du flere tips om hvordan du får et godt hurtiglån? Les mer her.
Både fordeler og ulemper
Lån med rask utbetaling har både fordeler og ulemper. Vi starter med de gode nyhetene:
- Rask tilgang til penger: Dette er den største fordelen. Trenger du penger raskt, kan et hurtiglån stå på konto innen 24 timer.
- Frihet: Du kan bruke lånet på stort sett hva du vil. Utlåneren krever sjelden at pengene skal gå til bestemte formål.
- Færre krav: Det stilles ikke krav til kausjon eller sikkerhet for slike lån. Du slipper å pantsette boligen.
Det er ulemper med lånetypen også:
- Høye renter og gebyrer: Lån med rask utbetaling kan ha høyere renter og gebyrer enn andre typer lån. Du kan ende opp med å tilbakebetale mye mer enn hva du låner.
- Økt risiko for gjeldsproblemer: Kan du ikke betale tilbake lånet, kan du bli trukket inn i en ubehagelig gjeldsspiral. I verste fall kan du få alvorlige økonomiske problemer.
- Kort løpetid: Mange hurtiglån har kort tilbakebetalingstid som kan legge press på økonomien din.
Ikke for alle
For å få hurtiglån må du være minst 18 år, norsk statsborger og ha god økonomi. Ettersom lånekostnadene kan bli høye, er ikke lånetypen alltid en god løsning. Det finnes allikevel situasjoner hvor lånet har et fortrinn, for eksempel når du …
- … trenger penger raskt: Hvis bilen din plutselig bryter sammen, eller du har en annen uventet utgift som må dekkes umiddelbart, kan et slikt lån hjelpe deg ut av knipa.
- … kan betale tilbake lånet raskt: Når du vet at du mottar penger snart, slik som feriepenger eller for mye innbetalt skatt, kan lånet fungere som et forskudd på pengene du venter på.
Har du utfordringer med å håndtere gjeld eller regninger? Er du usikker på om du kan betale tilbake lånet i tide? Da kan det være lurt å vurdere andre alternativer fremfor å sende av gårde en lånesøknad.
Konklusjon
Å ta opp et hurtig lån er en avgjørelse ingen bør ta lett på. Mens lånetypen kan være en livbøye i økonomiske nødsituasjoner, kommer de også med risikoer. Pass på at du forstår lånebetingelsene og at du vurderer økonomien din nøye før du sender en lånesøknad. Er du usikker, kan det være en god idé å snakke med en økonomisk rådgiver i banken din, for eksempel.