
Lavere andel fra distriktet tar høyere utdanning
Tall for 2021 viser at personer oppvokst i mindre sentrale strøk valgte i mindre grad universitets- og høgskoleutdanning enn personer fra mer sentrale steder.
Studentene i distriktene tok også i større grad utdanninger innen helse- og lærerutdanning. Mannlige studenter oppvokst i distriktene kom dårligst ut i gjennomføring av universitets- og høgskoleutdanning, ifølge Statistisk sentralbyrå.
Mindre sentrale kommuner får i liten grad tilflyttende kompetanse, noe som gjør at distriktene i større grad enn byene er avhengig av at egen befolkning dekker kompetansebehovene. Samtidig er utdanningsinstitusjonene stort sett lokalisert i de store og mellomstore byene. Det fører til at folk som er vokst opp i distriktet oftere er nødt til å flytte for å kunne studere, mens de som er vokst opp sentralt i mindre grad må flytte for å studere. Av de som er vokst opp i de minst sentrale kommunene flytter 99,3 prosent til en mer sentral kommune for å studere. Er man derimot oppvokst i Oslo og omkringliggende kommuner, er sjansen stor for at man også velger å studere i Oslo.