Avslutter seilasen i Honningsvåg
Oljevernet har jubileum. (Illustrasjonsfoto)

Avslutter seilasen i Honningsvåg

Feirer oljevernjubileet med seilas.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 19.06.2022 21:25

Kystverket feirer at norsk oljevern er 50 år. 

I 1968 ble det funnet store mengder olje under havbunnen utenfor norskekysten. Med dette ble det også behov for en statlig oljevernberedskap. I 2022 er det 50 år siden det moderne oljevernet i Norge så dagens lys.

I 1972 åpnet Hovedstasjon for oljevern i Horten. Dette blir regnet som starten på oljevernberedskapen i Norge. Utbygging av oljeindustrien i Nordsjøen gjorde at myndighetene måtte investere mer i beredskapen mot oljeutslipp. På den tiden besto oljevernutstyret av 350 meter med lenser, noe pumpeutstyr, en traktor, noen biler og en liten vadbåt, og det jobbet ni personer på hovedstasjonen.

8. juni ble 50-årsfeiringen sparket i gang med en seilas som skal gå langs hele norskekysten i juni. Båten Gamle Oksøy skal gjennom juni stanse i Horten, Langesund, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund, Sandnessjøen, Sortland og Tromsø, før Kystverkets egen OV Bøkfjord tar over opp til Honningsvåg, der seilasen avsluttes onsdag 29. juni. 

På alle stoppesteder vil det være mulig å besøke Gamle Oksøy, og på mange av stedene vil også et av Kystverkets fartøy være til stede. Kystverket viser frem oljevernutstyr, har konkurranse med mulighet for premier og en utstilling om oljevernet gjennom tidene.
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS