Næringslivsledere i nord tror bedrifter vil vokse
Honningsvåg, Nordkapp kommune. (Arkivfoto)

Næringslivsledere i nord tror bedrifter vil vokse

Mange bedriftsledere tror på vekst.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 13.05.2022 16:00

Små og mellomstore virksomheter i Troms og Finnmark har nøkterne forventninger til vekst de neste 12 månedene. I et 3-årsperspektiv tror imidlertid over halvparten av de spurte lederne at bedriften deres vil vokse. Savnet etter arbeidskraft er stort.

I Troms og Finnmark oppgir 29 prosent av de spurte at de forventer en økning i omsetning de neste tolv månedene. Det er en nøktern forventing, faktisk den laveste blant landets fylker, ifølge tall fra BDO som er et rådgivnings- og revisjonsselskap. 

--SMB-ene i Troms og Finnmark ser positivt på fremtiden, riktignok i et noe lengre perspektiv enn landet for øvrig. Det er naturlig at vi ser nøkterne forventninger etter de siste to, unormale årene, sier Kim-Are Dønland, Partner i BDO og leder av kontoret i Tromsø, i en pressemelding. 

Han legger til at en undersøkelse alltid vil være et øyeblikksbilde, og denne ble utført før krigen i Ukraina startet. En krise i Europa kan og vil påvirke både små og store virksomheter ikke bare i Nord-Norge, men over hele landet i tiden fremover.

Bærekraft
Når det gjelder bærekraftig utvikling i fylket, viser SMB-barometeret at 53 prosent av virksomhetene i Troms og Finnmark har gjennomført, gjennomfører eller skal gjennomføre bærekraftstiltak, og 21 prosent rapporterer på tiltakene de iverksetter. Gjennomføring og måling sammenfaller i stor grad med landssnittet, men Troms og Finnmark er noe dyktigere til å rapportere på tiltakene.

--Felles for SMBer over hele landet, inkludert vårt fylke, er at de tenker på bærekraft som klima og miljø, mens det dreier seg om tre områder som må spille sammen for å skape reell bærekraft, sier Dønland.

Blant de beste på digitalisering
76 prosent av virksomhetene i Troms og Finnmark har gjennomført, gjennomfører eller skal gjennomføre digitaliseringstiltak, og 19 prosent gjennomfører tiltak som det rapporteres på. De fleste digitaliserer med en forventning om å skape lønnsomhet og effektivisering.

--Dette er blant de høyeste andelene vi ser på fylkesbasis. Det vitner om et fremoverlent næringsliv, avslutter Kim-Are Dønland.

Om SMB-barometeret
På vegne av BDO har Norstat/Varde Hartmark gjennomført en undersøkelse blant 1200 små og mellomstore bedrifter (SMB) fra hele landet. SMB defineres her som virksomheter med opp til 500 millioner i omsetning.

Virksomhetene representerer et tverrsnitt av norske SMBer med tanke på geografi og omsetning. Undersøkelsen ble gjennomført i november-desember 2021. 58 av SMBene som har deltatt i undersøkelsen er lokalisert i Troms og Finnmark.
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS