Vurderer aktive skredtiltak på E69
Nova nord for Reinelva, noen av snøskredene på E69 i mars og april 2018. Da var Magerøya isolert i over én uke på grunn av snøskredfare.

Vurderer aktive skredtiltak på E69

Statens vegvesen vurderer aktive skredtiltak på E69.
E69
Raymond Elde
Publisert : 14.02.2022 05:30

E69 er én av 95 strekninger i landet hvor det kan bli aktive skredtiltak i framtiden. 

Fram til i dag har veger vært sikret mot skred ved kostbare tiltak som tunneler, skredvoller og skredgjerder. Ved å bli flinkere til å varsle skred på forhånd, kan man stenge vegen automatisk før skredet går. 

--Geologer og andre i vegvesenet jobber og ser på muligheten om å bruke såkalte aktive skredtiltak. Det er totalt 95 strekninger i landet som vurderes. E69 fra Olderfjord til Nordkapp er en av strekningene som kan få aktive skredtiltak i framtiden, sier Tore Lysberg, drift og vedlikehold nord i Statens vegvesenet, til Radio Nordkapp.

Nordkapp kommune startet i 2020 med skredbaneovervåking av fjellsidene i Honningsvåg og Holmbukt. Det er satt opp snødybdemålere og kameraer som følger med på om det bygger seg opp så mye snø at det må settes inn tiltak. 

På veger er det snakk om at man kan få overvåkning av fjellsidene slik at vegbommene går automatisk ned før snøskredet går, slik at ingen trafikanter er på vegen når det er skred. Det sees også på muligheten til å løse ut rasene kontrollert, for å redusere skredfaren. 
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS