Fylkesråden vil avlyse eksamen
Bjarne Rohde (SV), fylkesråd for kunnskap og integrering. (Arkivfoto)

Fylkesråden vil avlyse eksamen

Henvendelse til regjeringen om å avlyse eksamen, våren 2022.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 22.01.2022 09:45

Bjarne Rohde (SV), fylkesråd for kunnskap og integrering i Troms og Finnmark fylkeskommune, ber kunnskapsministeren om å avlyse eksamen for elever på videregående skole til våren.

Nå står en ny eksamen foran elever som har vært igjennom nesten to år med restriksjoner og tiltak. Fylkesråden er bekymret for gjennomføring av eksamen for disse.

--På mange måter er avgangselevene nå enda mer rammet av pandemien en fjorårets avgangselever. To av tre år på videregående er blitt sterkt preget av dette som vi må kunne kalle en unntakstilstand i den videregående skolen. Årsakene til at eksamen ble avlyst i fjor er på mange måter forsterket nå. Et år med kraftige restriksjoner er blitt til to for disse elevene. Vi kan ikke late som om eksamen kan gjennomføres som vanlig for disse, elevene må bli hørt, sier fylkesråd Bjarne Rohde i en pressemelding. 

Skolene har, siden pandemien gjorde seg gjeldende i landet mars 2020, vært preget av diverse tiltak. De har tidvis vært stengt i korte og lange perioder og det har også vært forskjellige tiltak på forskjellige skoler ettersom smittetallene har variert.

Rohde mener at forutsigbarhet nå er viktig. Nå ber fylkesråden statsråden ta grep.

--Etter to år med usikkerhet, plutselige endringer og store vanskeligheter med å kunne planlegge skoleløpet, både for elever og lærere, trengs det nå forutsigbarhet. Forutsetningene elevene har, for å nå sitt potensiale på eksamen er ikke likt. Det er en ikke akseptabelt at hvor hardt skolene har blitt rammet, kan bli avgjørende for om eleven når sitt potensiale på eksamen, sier Rohde. 

Bjarne Rohde oppfordrer derfor sterkt til at kunnskapsministeren allerede nå skaper ro i skolen ved å sørge for at eksamen også i 2022 avlyses. Fokus må nå rettes mot å skape en god skolehverdag framover. 

Alternative løsninger 
Uten eksamen får elevene selvsagt ikke eksamenskarakter i vitnemålet. Fylkesråden sier det finnes alternative løsninger som er blitt brukt før og som nå bør hentes fram igjen.

--Det finnes mange andre måter å bedømme eleven på. Disse ble tatt i bruk i år forrige skoleår og bør kunne benyttes også i år. At elevene ikke får tatt eksamen er ikke noe nytt. Det har vi sett før. Både tidligere under pandemien og før det. Det finnes det løsninger på. Det viktige nå er å gi elever og lærere forutsigbarhet, avslutter fylkesråd Bjarne Rohde. 
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS