Torsk tar ikke skade av å spise laksefôr
Fem uker med laksefôr på menyen påvirket ikke torskefilet. (Foto: Frank Gregersen, Nofima)

Torsk tar ikke skade av å spise laksefôr

Med ujevne mellomrom kommer det følelsesladde innlegg der fiskere reagerer på at det velter pellets ut av magesekken på fisken de sløyer.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 10.01.2022 23:30

Et forsøk med korttidsfôring av torsk tyder på at kvaliteten til villfisk som beiter ved oppdrettsanlegg ikke tar skade av å spise laksefôr. 

Som en del av et forskningsprosjekt som skaffer kunnskap om hvordan maritime næringer kan leve godt sammen, gjorde forskere en undersøkelse blant nordmenn generelt for å sjekke hva de tenker om sei som spiser fôr utenfor oppdrettsanlegg.  

De fleste kjente ikke til dette, men menn over 60 år fra Nord-Norge hadde meninger om saken, ifølge Nofima. 

For å vurdere kvaliteten, fôret forskere en liten gruppe villfanget torsk med pellets i fem uker før slakting. Deretter vurderte de fisken med en modifisert kvalitetsindeksmetode der hovedfokuset var på lukt, tekstur og utseende. 

--Vi klarte ikke å finne mange signifikante skiller mellom villfisk som hadde spist pellets og annen villfisk, sier postdoktor Ragnhild Aven Svalheim i en pressemelding. 

--Fisken hadde samme tekstur, lukt og utseende som annen fisk, men filetspaltingen var ulik. Villfanget fisk fôret med sild og reker hadde mer spalting enn fisken som hadde fått pellets, men de som fikk pellets hadde mer spalting enn villfisk, sier Ragnhild Aven Svalheim. 

Skillet mellom gruppene var avhengig av hvor mye mat som var i magetarmsystem til fisken. Resultatene tyder på at det ikke er hva, men hvor mye fisken spiser som er avgjørende for kvaliteten. 
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS