En økonomisk vanskelig tid for mange
Det er mange nordmenn som opplever at privatøkonomien er dårligere i dag enn den var for bare noen måneder siden.

En økonomisk vanskelig tid for mange

Det er mange nordmenn som opplever at privatøkonomien er dårligere i dag enn den var for bare noen måneder siden.
Riks
Publisert : 23.12.2021 22:35
Sist oppdatert : 28.12.2021 22:38

De siste årene har mange mistet jobben på grunn av koronapandemien og påfølgende permitteringer, og på toppen av dette er strømprisene rekordhøye.

Det er også varslet om kommende renteøkninger for de som har lån hos banken, så vel som dyrere matvarer. Dette kan påvirke økonomien ytterligere.

Er du usikker på om økonomien din kan håndtere de økte kostnadene? Vi skal her dele noen tips og råd som kan gjøre at du får oversikten du trenger.
 

Mange er bekymret

Det å plutselig sitte igjen med redusert inntekt eller mye høyere utgifter enn tidligere, gjør at mange blir engstelige for privatøkonomien. Mange sliter med å betale regningene sine, noe som kan føre til at man får betalingsanmerkninger eller lønnstrekk på sikt.

En nylig undersøkelse viser at én av fem er bekymret for egen økonomi. Dette utgjør godt over 800 000 nordmenn, og tyder på at mange sliter med å få endene til å møtes.

Sider som Kredittsjekk deg selv opplever også stor pågang av forbrukere som ønsker å sjekke hvorvidt de har betalingsanmerkninger, og besøkende som vil ha innsyn i egen kredittscore.

Dersom du merker at du bekymrer deg mer for økonomien i dag enn du gjorde før pandemien eller de økte strømprisene, er du altså langt fra alene. Heldigvis finnes det noen tiltak du kan gjøre for å få bedre kontroll på egen økonomi.
 

Sett opp et budsjett

Enten du opplever økte levekostnader eller reduksjon i inntekt, kan dette bety at du ikke lenger har råd til de samme vanene du tidligere har hatt. Derfor kan det være lurt å sette opp et nytt budsjett, der du får oversikt over inntekter og utgifter.

Du kan da enklere se hvor mye penger du faktisk har å rutte med. Dersom du klarer å overholde budsjettet ditt, kan du redusere sjansen for at du sitter igjen med en tom brukskonto flere dager før lønning.

Når du setter opp et budsjett, bør du blant annet legge inn alle faste utgifter – for eksempel til transport, nedbetaling av lån, forsikringer, mobil, strømmetjenester, mat og strøm. Legg også inn inntekter, enten det er snakk om trygd, lønn eller lignende.
 

Spar penger gjennom enkle grep i hverdagen

Når økonomien endrer seg, er det mange som opplever en frykt for at de ikke skal klare å betale regningene sine. Klarer man ikke å betale utgiftene, kan dette ende med både inkasso og betalingsanmerkninger.

Det finnes imidlertid flere gode tips som kan bidra til at du sparer penger i hverdagen. Her er noen av dem:

  • Spar på strømmen ved å dusje kortere og i litt kaldere vann
  • Spar på strømmen ved å senke temperaturen i boligen med en grad eller to
  • Velg billigere alternativer i matbutikken
  • Smør din egen matpakke istedenfor å kjøpe dyr lunsj på kafé
  • Handle mat én gang i uken istedenfor hver dag (og lag en handleliste på forhånd)
  • Unngå å handle mat på tom mage (da er faren stor for at du faller for fristelser du ikke hadde planlagt å kjøpe)
  • Refinansier dyr gjeld (samle flere lån i ett nytt og billigere lån)
  • Si opp unødvendige abonnementer
  • Handle brukt istedenfor nytt





Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS