Dette er nordmenns juleplager
Mange stresser med julegavene, ifølge en undersøkelse. (Illustrasjonsfoto)

Dette er nordmenns juleplager

En undersøkelse ble gjennomført i perioden 1.til 6. desember, og undersøkelsen hadde 1009 respondenter.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 24.12.2021 05:30

De fleste av oss må belage oss på en annerledes jul i år også, med restriksjoner som munnbind, antallsbegrensninger og avlyste arrangement. Det er likevel flere ting enn pandemien som plager og stresser nordmenn i høytiden.

I en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av Farmasiet ble nemlig nordmenn spurt om hvordan julen deres gikk for seg i fjor, og hvordan de ser for seg årets jul. Der kom det frem at hver femte nordmann opplevde stress i forbindelse med fjorårets gaveinnkjøp, og at omtrent like mange er forberedt på gavestress igjen i år. 18 prosent av kvinnene opplever i tillegg forventningspresset som ekstra tyngende.  

Å kose seg med julemat og drikke er heller ikke helt problemfritt. Seks prosent av menn oppgir at de frykter halsbrann, mens syv prosent av kvinner mellom 20 og 40 år blir stresset av «syv slag» og er redd for bakestress.

I tillegg til forventningspress og stress oppgir elleve prosent at de er redde for falle på isen. Overraskende nok er det flere unge enn eldre som frykter glattisen.  Hele 14 prosent av de mellom 18 og 39 år, mens kun syv prosent av de mellom 50 og 59 år.

Hvilke av disse plagene frykter du mest for i julen?

 

Gavestress

17 %

Forventningspress

13 %

Falle på isen

11 %

Vaskestress

7 %

Halsbrann

5 %

Bakestress

4 %

Juleallergi - juletre, blomst (julestjerne), røkelse

4 %

Bakfull

3 %

Fylleangst

2 %

Astma

2 %

Gnagsår av pensko

2 %

Eksem

2 %

Annet

4 %

Frykter ingen plager

30 %
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS