Julematen kan skade dyrene
Pass på hva dyrene får i seg i jule- og nyttårstiden, oppfordrer Malin Diesen-Kvamme, ansvarlig for dyreforsikringer i forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Julematen kan skade dyrene

Pass opp i julen, Pass opp! Fett, sjokolade og rosiner gjør livet farlig for hunder og katter.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 22.12.2016 16:00

Juletid er hyggetid, og mange unner kjæledyrene sine noen ekstra godbiter. Det er bra å tenke på dyrene, men vær nøye med hva du gir.

--Selv om det er fristende å lage restebuffet til hunden, kan store mengder fet og salt julemat gi magetrøbbel for dyret, sier Malin Diesen-Kvamme, ansvarlig for dyreforsikringer i forsikringsselskapet If.

Ved hver jule- og nyttårsfeiring er det mange skadesaker på hundeforsikring som handler om høytidens farer. Mangt et juleselskap blir avbrutt for å dra til veterinæren i hui og hast.

Malin Diesen-Kvamme i If understreker at det ikke er farlig om hunden får i seg et par ribbebiter eller medisterkaker, men store måltider med nesten bare fett – for eksempel avskåret ribbefett – er ikke bra for bukspyttkjertelen til hunden. Veldig salt og krydret julemat, slik som pinnekjøtt, står også på lista over hva hunden ikke bør få i seg. Hvis du ønsker å gi hunden julemat, så er ren kalkun et alternativ.

--Husk også på at hvis hunden ikke er vant til å få noe annet enn hundemat, men på julaften får erstattet tørrfôrmiddagen med en stor porsjon middagsrester, kan det føre til diaré. Grunnen er at tarmsystemet til hunden ikke er vant til slik mat, sier dyreeksperten.

Giftig sjokolade
Mange er uvitende om at sjokolade inneholder stoffet teobromin, som er giftig for hunder. I første omgang vil hunden få kvalme, sikle, være veldig tørst og oppføre seg urolig. Stoffet påvirker både hjerte og hjerne. Hjerterytmen blir uregelmessig og i alvorlige tilstander blir hunden stiv i gangen, sjangler og kan få kramper. Dyret kan havne i koma.
I ekstreme tilfeller kan en sjokoladeforgifting føre til organsvikt og død for hunden.

Mørk sjokolade er den farligste.

Vanlig behandling er brekkmiddel etterfulgt av kull for å binde sjokoladerester i tarmen. Væskebehandling og overvåking med EKG kan være aktuelt i alvorlige tilfeller.

Skummel løk
Noe så uskyldig som rosiner eller druer kan gi akutt nyresvikt hos hunder, selv om forskerne ennå ikke helt har klart å finne ut hvorfor. 19 druer har vært nok til å gi nyresvikt hos en hund på 8 kilo, ifølge Felleskatalogen.
Løk er ikke bra for katter. De kan bli slappe, få oppkast og diaré, påpeker dyreeksperten i If.

Macadamianøtter har de siste årene også kommet til Norge. Hunder synes nøttene smaker fortreffelig, men har ikke godt av dem. De siste årene har det vært rapportert to tilfeller av sannsynlig forgiftede hunder til Giftinformasjonen.
Hvis du mistenker at dyret ditt har fått i seg noe farlig – eller at du ser at allmenntilstanden til hunden eller katten din er nedsatt – er det viktig at du kontakter veterinær. Har du mistanke om forgiftning kan du også ringe Giftinformasjonen på 22 59 13 00 (døgnåpen telefon).

Bein må fiskes opp
Småbein og beinrester kan lett sette seg fast i halsen hos hunder.
Veterinærene har tilfeller hvor bein fra ribbe har satt seg fast i spiserøret til dyret og må fiskes opp med endoskop.
Pakkebånd fra all julegaveviraken på julaften bør blir passet litt ekstra på hvis man har et dyr i huset.

--Båndene kan være morsomme å leke med for katter, men kan fort tukle seg rundt halsen, sier Malin Diesen-Kvamme i If.

(if.no)

 


Annonse:
https://www.finn.no/job/fulltime/ad.html?finnkode=217734886


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS