Styr unna brannfarlig julepynt
Levende lys og brennbare materialer er en farlig kombinasjon. Sørg for å ha god avstand mellom levende lys og julepynten. (Foto: Shutterstock)

Styr unna brannfarlig julepynt

Batteridrevne lys kan være et svært godt alternativ til levende lys med tanke på brannsikkerhet.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 27.11.2021 18:00

Åpen ild er en av de mest vanlige årsakene til brann i bolig. Norsk brannvernforening advarer kraftig mot å benytte levende lys innendørs i kombinasjon med brennbar julepynt.

--De siste årene har vi sett flere tilfeller av adventskranser dekorert med blant annet tørkede blomster og kongler, i kombinasjon med levende lys. Dette er direkte brannfarlig, advarer Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, i en pressemelding. 

Levende lys skaper kos og stemning, og blir hyppig brukt i forbindelse med adventstiden og julefeiringen. Samtidig bidrar levende lys til økt brannfare, og åpen ild er blant de mest vanlige årsakene til brann i bolig.

--Levende lys har ingenting å gjøre i nærheten av brennbart materiale. I adventskranser, oppsatser eller i verste fall på juletreet vil flammen fra et stearinlys kunne fanges opp lenge før lyset er nedbrent, sier Søtorp.

--Det skal ikke mer til enn et ustødig stearinlys eller et øyeblikks uoppmerksomhet før man har et branntilløp. Bruk levende lys på en forsvarlig måte, og tenk brannsikkerhet også når du pynter hjemmet til jul, avslutter Søtorp.

Brannvernforeningens råd for trygg bruk av levende lys: 
- Gå aldri fra levende lys. 
- Dropp brennbar pynt. 
- Ha et brannsikkert underlag. 
- Ha minst 10 cm avstand mellom lysene. 
- Ikke tenn levende lys i nærheten av trekk. 

Batteridrevne lys kan være et svært godt alternativ til levende lys med tanke på brannsikkerhet.
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS