Stor forvirring om kostrådene for kjøtt i Nord-Norge
54 prosent av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler, men i snitt ligger inntaket akkurat på linje med kostrådene. (Foto: MatPrat, Aina C. Hole)

Stor forvirring om kostrådene for kjøtt i Nord-Norge

I snitt ligger inntaket akkurat på linje med kostrådene, ifølge MatPrat.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 18.10.2021 23:30

54 prosent av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler.

--I snitt ligger inntaket akkurat på linje med kostrådene, sier Eilin Lundekvam By, ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, i en pressemelding.

Resultatene er hentet fra en undersøkelse som YouGov har gjennomført for MatPrat. Her ser vi at hele 63 prosent av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådenes anbefalinger for rødt kjøtt er mindre enn hva som faktisk er tilfelle. Landsgjennomsnittet er på 50 prosent. 

52 prosent i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådene anbefaler maksimalt én middag i uken med rødt kjøtt, mens 11 elleve tror det er enda mindre.

Kostrådene gir rom for å spise inntil 700-750 gram rødt kjøtt (rå vare) i uken. Dette tilsvarer tre middager med rødt kjøtt i uken og litt kjøttpålegg. For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling, forklarer By.

Dette sier Helsedirektoratets kostråd: «Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt»: 

• Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.

• Begrens mengden rødt kjøtt, både rent og bearbeidet, til 500 gram spiseferdig vare per uke. Denne mengden tilsvarer 700-750 gram rå vare. Rødt kjøtt er definert som svin, storfe, sau/lam og geit. 

• For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling. Kylling, kalkun og høns regnes som hvitt kjøtt.

• Bearbeidet kjøtt er kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS