Stor forvirring om kostrådene for kjøtt i Nord-Norge
54 prosent av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler.
--I snitt ligger inntaket akkurat på linje med kostrådene, sier Eilin Lundekvam By, ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, i en pressemelding.
Resultatene er hentet fra en undersøkelse som YouGov har gjennomført for MatPrat. Her ser vi at hele 63 prosent av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådenes anbefalinger for rødt kjøtt er mindre enn hva som faktisk er tilfelle. Landsgjennomsnittet er på 50 prosent.
52 prosent i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådene anbefaler maksimalt én middag i uken med rødt kjøtt, mens 11 elleve tror det er enda mindre.
Kostrådene gir rom for å spise inntil 700-750 gram rødt kjøtt (rå vare) i uken. Dette tilsvarer tre middager med rødt kjøtt i uken og litt kjøttpålegg. For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling, forklarer By.
Dette sier Helsedirektoratets kostråd: «Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt»:
• Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
• Begrens mengden rødt kjøtt, både rent og bearbeidet, til 500 gram spiseferdig vare per uke. Denne mengden tilsvarer 700-750 gram rå vare. Rødt kjøtt er definert som svin, storfe, sau/lam og geit.
• For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling. Kylling, kalkun og høns regnes som hvitt kjøtt.
• Bearbeidet kjøtt er kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt.