Stort sett normale snømengder
Øverst i Elvedalen, Honningsvåg, mai 2020. (Arkivfoto)

Stort sett normale snømengder

Det er været som avgjør hvor stor vårflommen blir
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 01.05.2021 03:45

I år er utsiktene for at vårflommen skal bli skadeflom stort sett udramatiske. Akkurat hvor stor den blir er helt avhengig av hvordan været utvikler seg fremover.

Informasjon om snømengder på senvinteren og våren gir grunnlag for å kunne si noe om sannsynligheten for om det vil bli stor vårflom. Beregninger basert på dagens snømengder og historisk vær for perioden 1958–2020, viser at det er stor variasjon når det gjelder hvor stor årets vårflom kan bli. 

I Nord-Norge er det nå stort sett normale snømengder, noen steder i Troms og Finnmark er det mer enn normalt, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). 

--Basert på det vi nå vet om snømengdene kan vi konkludere med at det er litt større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i Møre og Romsdal, og i deler av Troms og Finnmark. I landet for øvrig er det normal sannsynlighet for stor vårflom, sier senioringeniør Inger Karin Engen i en pressemelding. 

--Det er været som avgjør hvor stor vårflommen blir. Blir det en vår med moderat varme og lite regn, får vi en normal vårflom, selv om det skulle være uvanlig mye snø. Blir det derimot mye regn og varmt, kan vi få en svært stor flom selv om det er relativt lite snø i nedbørfeltet, sier Engen.


Annonse:
https://www.finn.no/job/fulltime/ad.html?finnkode=217734886


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS