Beskjed fra NHO: Sleng ut livbøya eller finn fram hammeren
Reiselivsnæringen i Honningsvåg er hardt rammet av koronarestriksjonene. (Arkivfoto)

Beskjed fra NHO: Sleng ut livbøya eller finn fram hammeren

Reiselivsnæringen fortviler. Koronapandemien og restriksjonene gir dramatiske konsekvenser for denne delen av næringslivet.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 30.03.2021 01:24

Det er nå eller aldri for reiselivet her nord. Uten umiddelbare og treffsikre tiltak, blir Jack Berntsens tekst i «Kor e hammaren, Edvard» dessverre skremmende aktuell. Om dører ikke skal spikres igjen, må regjeringen åpne lommeboka for å berge det som er igjen av et levende reiseliv. Det mener NHO, ifølge en pressemelding. 

Et samstemt reiseliv, både det ute i distriktene og det mer sentrumsnære, fortviler. Uten treffsikre tiltak betyr det slutten for det tilbudet av reiseliv vi ønsker oss i landsdelen. Det sier regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik og president i NHO Reiseliv, Mona Saab.

De møtte fredag fortvilte bedriftseiere i Troms, Finnmark og på Svalbard som konstaterer at livsgrunnlaget blir tatt fra dem. Bedriftene opplever situasjonen som kaotisk og at myndighetene har skapt stor usikkerhet i næringa. Med utydelige retningslinjer og kort varslingsfrist er det utfordrende, er meldinga fra et godt besøkt lyttemøte.

--Nedstengningen denne gangen kom som et sjokk, kommenterer Mona Saab som selv driver og eier familiebedriften Big Fish Adventure på Hasvik i Finnmark. 

--Nå må vi få myndighetene til å ta in over seg hva vi trenger for å overleve - hvilke kompensasjonsordninger som er livsbøya til å holde oss flytende i tida fremover, sier Saab.

For mange bedrifter, særlig innen reiselivet, er situasjonen nå kritisk. Det bedriftene trenger, så lenge de er hindret fra å drive som normalt, er at kostnadene ved permittering må dekkes. Det er store beløp for bedrifter som må betale lønn i ti dager når inntekten forsvinner på dag én. Inntil arbeidsgiverperioden er redusert til to dager, må lønnsplikt utover to dager dekkes gjennom kompensasjonsordningen.

--Dette har vi sagt tidligere, fra august og gjennom oktober og november, og det må bare gjentas. Det burde vært innført fra årsskiftet, sier regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik.

Fra et samlet reiseliv er bestillingen til myndighetene klar: Vi nærmer oss slutten av pandemien. Sett inn treffsikre og gode tiltak nå, så kan vi holde folk i arbeid og berge et reiseliv vi fortsatt kan være stolt av. Det er oppfordringen fra NHO. 

Reiselivsnæringen i Nordkapp er hardt rammet av pandemien og smitteverntiltakene. 


Annonse:
https://www.facebook.com/honningsvagmusikkforening


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS