Spiser for lite fisk og sjømat
Boknafisk er eksempel på en matrett av fisk. (Illustrasjonsfoto)

Spiser for lite fisk og sjømat

Forbruket av fisk og sjømat har gått ned nesten ti prosent siden 2015.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 15.12.2020 05:25

En fersk rapport om nordmenns kosthold viser at vi fortsatt spiser mindre fisk og sjømat enn anbefalt.

Helsedirektoratet la torsdag frem en rapport om utviklingen i norsk kosthold. Forbruket av fisk og sjømat har gått ned nesten ti prosent siden 2015, men har forandret seg lite det siste året. Vi spiser vesentlig mindre fisk enn kjøtt, ifølge rapporten. 

--Vi har verdens beste sjømat, men likevel ser vi at mange dropper fisk på tallerkenen. Det er en utvikling vi må snu. Vi må satse på de yngre og vise at det er raskt og lettvint å lage gode sjømatmåltid, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding. 

Helsedirektoratets rapport om utviklingen i norsk kosthold 2020, viser at mange av oss spiser for lite. Barn, unge og voksne spiser mindre fisk og fiskeprodukt enn kjøtt og kjøttprodukter. Statistisk sentralbyrås Levekårsundersøkelse 2019, viste samtidig at andelen som daglig spiste fisk økte med alder. I 2019 spiste vi i snitt 33 kilo per person, en liten nedgang fra 34 kilo i 2009. I fjor spiste drøyt 50 prosent kjøttmat til middag minst tre ganger i uken, mens drøyt 20 prosent spiste fisk/fiskemat til middag minst tre ganger i uken.

Regjeringens handlingsplan for bedre kosthold skal bidra til sunt kosthold og måltidsglede for å fremme helse og forebygge kostholdsrelaterte sykdommer. God oppfølging av tiltakene er viktig for å øke sjømatkonsumet. Handlingsplanen er forlenget frem til 2023, og det er satt et mål om å øke sjømatkonsumet med 20 prosent. 








Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS