Finn det beste vpn programmet for norske forhold
Finn det beste vpn programmet for norske forhold

Finn det beste vpn programmet for norske forhold

Hvilket vpn (virtuelt privat nettverk) er best for bruk i Norge og hvordan kan det måles på en effektiv måte? Her ser vi nærmere på innenlandsbruken av vpn i Norge og hva man bør se etter før man åpner lommeboken.
Riks
Publisert : 01.10.2020 22:23
Sist oppdatert : 04.11.2020 22:32

Virtuelle private nettverk i Norge

Det finnes ingen presise målinger omkring hvor mange som bruker vpn i Norge, men det er trolig snakk om et betydelig antall. Statistikk fra andre land indikerer at bruken har vokst markant bare de siste 4-5 årene. 

Årsaken til dette er sammensatt, men mye handler om den økende reguleringen av internett. Nye blokkeringer og barrierer settes stadig opp. I Norge har vi sett at tjenester som Popcorn Time, Primewire og andre delingssider er blitt blokkert, og antallet fortsetter å vokse. Ikke minst har innholdstjenester satt opp geografiske blokkeringer, der visse filmer, musikk og medie kun gjøres tilgjengelig i utvalgte områder.

 

Så hvordan finner man det beste tilbudet?

Mye vil avhenge av hva løsningen skal brukes til. Her kan strømming av videoinnhold være et godt eksempel. Skal man strømme filmer i 4.000p oppløsning (også kalt 4K) vil det kreve en stabil oppkobling for at bildet ikke skal fryse eller hakke underveis. ITavisen har sammenliget hvilke vpn som er best for bruk i Norge, hvor de fant store forskjeller mellom de ulike programmene, blant annet når det kom til hastigheten.

Her er 4 punkter du bør huske på før du betaler for et abonnement:
 

1. Pris versus kvalitet

Et vpn bør ikke koste mer enn 3-4 euro per måned, gitt at du har valgt det billigste alternativet ved utsjekk (som regel et abonnement med 2-3 års varighet). Riktignok finnes det programmer som koster langt mer, men disse vil som regel være av bedre kvalitet.
 

2. Hva skal du bruke vpn-programmet til?

Mange nordmenn strømmer filmer med vpn, som ellers ville vært blokkert i Norge. Som regel er det tjenestene selv som har begrenset hvilket medieinnhold man kan se fra Norge, basert på geoblokking med IP. Hvis du har planer om å strømme filmer er det lurt å velge et program av bedre kvalitet. På samme måte bør du velge et billigere alternativ hvis du ikke trenger uavbrutt tilgang.
 

3. Dra nytte av garantiperioden

Alle de store og seriøse vpn selskapene gir en økonomisk garanti ved kjøp. Man kan derfor kreve refusjon hvis man ikke er fornøyd med hvordan tjenesten presterer. Tidsperiodene varierer en del, men standardgrensen er oftest satt til 30 dager. I noen tilfeller gis det opptil 2 måneders garanti, enda det tilhører unntakene.

Poenget er at du har mulighet til å kreve pengene tilbake hvis du ikke er fornøyd med tjenesten. Du pådrar deg derfor ikke noen økonomisk risiko hvis du betaler for et 1, 2 eller 3 årig abonnement.
 

4. Sjekk at de har servere i landet du ønsker

Skal du først betale for et virtuelt privat nettverk bør du sjekke at de har støtte for det landet du ønsker å surfe fra. Et godt eksempel er Norge, hvor de færreste selskapene har god serverdekning. 

Så, hvorfor har man bruk for et vpn program i Norge? Ett eksempel er at man reiser på ferie til utlandet. Da vil man ikke kunne logge seg på betalte tjenester som har IP blokkeringer for land utenfor Norge. Eksempler er sportstjenester, TV2 Sumo og NRK.

Ønsker du et godt utvalg av servere i Norge vil du som regel måtte velge en av de mer kjente tjenestene. De har økonomiske ressurser til å investere i bedre infrastruktur.

 

Fakta om strømming av filmer med vpn

Mange vpn kunder bruker programmet for å strømme filmer og annet medieinnhold. Grunnen er at innholdet er blokkert i Norge, blant annet hos Netflix. Med et vpn kan de omgå sperrene ved å utgi seg for å være fra et annet land. Mange har nok hørt om hvordan amerikansk netflix har opptil 3 ganger så mange filmer som den norske versjonen.

Her er det likevel enkelt å støte på problemer, ved at ip-adresser blokkeres. Innholdsleverandører blokkerer de adressene som har mange kunder samtidig. Tenk på det på følgende måte:

Serverne på virtuelle private nettverk vil ofte kunne ha opptil 30-40 brukere samtidig, og gjerne hundrevis av individuelle brukere over korte perioder. Hvis 10-20 av disse strømmer Netflix fra Norge vil det være enkelt å plukke opp for leverandøren. Det er tross alt ikke sannsynlig at 20 enheter i samme husstand bruker Netflix via den samme serveren. Da blokkeres også adressen av innholdsleverandøren.

En løsning på problemet er man bruker en dedikert server. Ordet dedikert betyr ganske enkelt at man har eksklusiv tilgang til serveren, og at man dermed slipper at den blokkeres på grunn av hva andre brukere foretar seg.

 

Bør kunne bruke vpn på flere platformer

Et annet viktig punkt er behovet for kryss-støtte på flere digitale platformer. De største vpn selskapene støtter en rekke forskjellige typer - inkludert datamaskiner, mobiltelefon, nettbrett, spillkonsoller og TV’er med netttilkobling (også kalt for smart-tv).

Ikke minst bør de også støtte installering av programmet på router, via firmware oppdateringer. Med router-appen installert kan man bruke vpn på hele nettverket til husholdningen, noe som holder all trafikken sikker ved hjelp av kryptering.

Implementeringen av router-baserte nettverk passer spesielt bra for de som ønsker å se filmer på egen smart tv, hvor det ikke finnes noen tilgjengelige applikasjoner for direkte nedlasting.

 

Konklusjon - Gjør en totalvurdering

De beste vpn programmene kjennetegnes ved at de har:

  1. Garantiordninger som gir kundene refusjon innen en viss periode.

  2. God serverdekning (inkludert servere i Norge)

  3. En programvare som fungerer på tvers av ulike operatørsystem og enhetstyper.

  4. En akseptabel pris, som faller i takt med at abonnementet utvides

Før man tar en beslutning er det viktig å studere markedet nøye. Sammenlign prisene for hvert alternativ og sjekk om du finner anmeldelser fra ekte brukere som er troverdig.


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS