4 fordeler og ulemper med å bruke kredittkort som betalingsmiddel
Eksempel på kostnad: Eff. rente 19,56 %, 25.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 2.502 kr. Totalt beløp 27.502 kr.

4 fordeler og ulemper med å bruke kredittkort som betalingsmiddel

Har du tenkt å skaffe deg et kredittkort? Hvorvidt det lønner seg avhenger i stor grad av hvordan du planlegger å bruke kortet. Les om de viktigste fordelene og ulempene her.
Riks
Publisert : 15.11.2019 11:56
Sist oppdatert : 22.11.2019 22:49

Byr på ekstra sikkerhet

Kredittkort kan i visse tilfeller være mer sikkert å bruke enn vanlige bankkort. Det kommer av følgende:

  • Du er bedre beskyttet mot svindel ved misbruk av kortet, f.eks ved tyveri eller skimming av kortinformasjonen.

  • Banken har ansvaret for at du mottar varer og tjenester du kjøper på nettet.

Når du betaler med kortet er det kredittselskapets penger du bruker. Hvis det oppstår en tvist mellom deg og selger kan kredittselskapet derfor stilles til økonomisk ansvar. Det gjelder for eksempel hvis du mottar en vare med vesentlige mangler.

Etter å ha refundert kjøpet ditt vil kortselskapet gjøre en såkalt chargeback, hvor de retter et økonomisk krav mot selgeren. Som en konsekvens av dette foretrekker mange å handle med kredittkortet på nett, samt når de reiser til utlandet.
 

Rentefritt lån

Ved riktig bruk vil kredittkortet også gi deg tilgang på et rentefritt lån. Alle norske kredittkort har en rentefri periode for tilbakebetaling. Rentefritaket gjelder imidlertid kun for kjøp av varer og tjenester, og dermed ikke for kontantuttak. 

Denne perioden kan bli så lang som 50 dager eller mer. Besøk www.kredittkortinfo.no for å se lengden på rentefritaket som gjelder for ulike norske kredittkort. For å slippe å betale renteomkostninger må du sørge for å betale ned hele den utestående saldoen innen perioden utløper. 
 

Kostnadsfri forsikring på reise og leiebil

Nesten alle kredittkort i Norge har et fordelsprogram av et eller annet slag. Mange av disse inneholder én eller flere gratis forsikringer. Reiseforsikring og avbestillingsforsikring er det vanligste, men også leiebilforsikring inkluderes på noen kort.

Betaler du minst halve reisen med kortet får du forsikringen med på kjøpet. Reiseforsikring bør du definitivt ha uansett, så hvorfor ikke få det gratis?

Stadig flere kort leveres med egenandelsforsikring på leiebil, kjøpsforsikring, eller forsikring mot ID-tyveri. Spesielt egenandelsforsikringen kan være lurt å ha hvis du bruker kortet ditt til å leie bil på ferie.

Tips: Du finner en prisoversikt over leiebil på www.leiebilguiden.no, en av Norges største portaler for bilutleie.
 

Spesielle fordelsprogrammer

Fordelsprogrammene i kortene inkluderer ofte unike rabatter som du ikke ville fått om du brukte andre betalingsmidler. Her er variasjonene store og det lønner seg å sette seg godt inn i hvilke rabattavtaler de ulike kredittkortene har. 

Velg kort i forhold til hvilke produkter og tjenester du er mest interessert i, for eksempel reiserelaterte rabatter.

Et godt eksempel er de som kjører mye bil i forbindelse med jobben. De bør lete etter et kredittkort med gode prisavslag på bensin. Rabattene på drivstoff er ikke alltid de største, men det er mulig å spare minst 2.000 kroner i året.
 

Dyre renter på kredittkort

Den største ulempen med kredittkort er at rentene er svært høye, i hvert fall om vi sammenligner med de fleste typer nedbetalingslån. 

Et “billig kredittkort” har gjerne effektive renter tett opp mot 20%, mens et dyrt kort kan ha effektive renter på over 40%.

Rentene blir spesielt dyre dersom du bruker kortet til å ta ut kontanter i minibanken. Da beregnes renter fra uttaksdato, og du får ingen rentefri periode. Har du gjeld på et kredittkort over lang tid, kan du tape mye penger.
 

Kan redusere lånemulighetene dine

Kredittrammen i et kredittkort blir nå inkludert i gjeldsgraden din, f.o.m sommeren 2019. Det betyr at om du søker om for eksempel et boliglån, vil lånesummen kunne reduseres hvis du har en høy tilgjengelig kredittramme. 

For de som har flere kort blir dette fort et problem. Med en total kredittramme på flere hundre tusen kan du gå glipp av det boliglånet eller billånet du trenger. Det vil også kunne føre til en høyere rente når du tar opp et lån med sikkerhet.

 

Lett å la seg friste

Bankene og myndighetenes statistikk på dette området viser at kredittkortgjeld er en gjenganger blant folk med betalingsproblemer. 

Et kredittkort gir deg tilgang på lånte penger til enhver tid, og det er lett å la seg friste til å kjøpe varer og produkter man egentlig ikke trenger. Utvis varsomhet og bruk aldri kortet til å betale for noe på impuls.

 

Skjulte gebyrer

Mange av dagens kredittkort har gebyrer som det ikke alltid er lett å få øye på. Disse fremgår riktignok i kredittavtalen, men det er slettes ikke alle korteiere som leser denne.

Årsgebyr: Noen kort krever at du betaler et årsgebyr. Særlig reisekort med flybonuser er kjent for å ha høye årlige gebyrer.

Valutapåslag: Hvis du betaler med kortet i en annen valuta vil du måtte betale et ekstra vekslingsgebyr til kortselskapet. Det gebyret kommer på toppen av hva du betaler for selve valutavekslingen. Som oftest er det snakk om 1,75% til 2,00% av kjøpesummen.

 

Gebyr for uttak i minibank: Her varierer reglene noe, men alle kort har én ting til felles. Du vil alltid betale renter f.o.m tidspunktet du tar ut penger i minibanken. I tillegg vil du belastes enten et kontantbeløp eller en viss prosentandel av uttaksbeløpet, avhengig av hvilket beløp som er størst.

Eksempel på kostnad: Eff. rente 19,56 %, 25.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 2.502 kr. Totalt beløp 27.502 kr.


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS