Kjøkkenet er det farligste rommet i huset ditt
Om olje tar fyr i en panne, så skal den slukkes med et lokk, brannskum eller et brannteppe. Ta pannen bort fra varmen og la lokket ligge på til pannen er avkjølt. (Foto: Tryg Forsikring)

Kjøkkenet er det farligste rommet i huset ditt

Vet du hva du skal gjøre om det blir brann på kjøkkenet?
Riks
Raymond Elde
Publisert : 12.09.2016 16:00

Et urovekkende stort antall branner starter nettopp her, viser tall fra forsikringsbransjen. Mange branner kan kveles i starten, enten med slukkeskum, grytelokk eller brannøvelse.

--Hold en brannøvelse med hele familien og tren på slukking, sier leder i Tryg Forsikring, Espen Opedal.

Tall fra forsikringsbransjen viser at gjennomsnittlig dør fem personer i brann i Norge, hver måned. Å la brannforebygging bli en familieaktivitet, er lurt, sier Tryg Forsikrings sjef i Norge.

--Både voksne og barn kan godt øve sammen. Mange av de små branntilløpene kan kveles i starten, før de blir store. Enten ved slukkeskum, grytelokk eller brannteppe. Men da må folk vite om hva de skal gjøre ved ulike typer branner, samt trene på brannslukking, sier Espen Opedal.

Men han legger til:

--Vi snakker om de små branntilløpene. Ved større branner bør man i hovedsak være opptatt av å få seg selv og andre i sikkerhet, og ringe brannvesenet, sier han.

Han legger til at det er gledelig at antall branner som starter på kjøkkenet er nedadgående. I 2011 ble det i Norge registrert 160 branner som startet på kjøkkenet grunnet overoppheting og tørrkoking. I 2015 oppstod det 89 branner på kjøkkenet.

Forskjell på å være uheldig og uaktsom

Tryg Forsikring-sjefen forteller at alle kan være uheldig. En brann kan oppstå uten at det nødvendigvis er din skyld, men forsikringsselskapet minner også på at du kan komme i erstatningsansvar om du opptrer uaktsomt.

--Man bør være oppmerksom på at å gå fra kjøkkenet uten å skru av eller ned varmen kan være å anse som grovt uaktsomt. Det kan medføre redusert erstatning eller i verste tilfelle at man selv kommer i erstatningsansvar, sier Opedal.

Vann, teppe, skum eller lokk?

Mange av brannene kunne vært unngått om folk hadde hatt større kunnskap om hvordan man lett kan slukke en brann på kjøkkenet, forteller han videre.

--Ofte er det fett eller oljer som brenner. Prøver man å slukke disse med vann vil brannen bli større. En liten pannebrann kan da forflytte seg til ventilatorer og brennbare materialer som duker, gardiner og i verste fall mennesker.  Å legge et pannelokk over en pannebrann, hvor olje er synderen som brenner i bunnen av en gryte, kan være nok til å hindre en stor brann, sier Opedal, som anbefaler også alle om å ha et brannteppe lett tilgjengelig på kjøkkenet.

(Pressemelding Trygg)








Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS