Finnmarkskrigen

--Finnmarkskrigen er grovt undervurdert og nærmest glemt av historikere i resten av landet, sier historiker og forfatter, Arvid Petterson.
Lokal
Raymond Elde
Publisert : 06.11.2008 09:56

Arvid Petterson mener tvangsevakueringen er den verste tragedien som har rammet Norge siden svartedauden.
--Finnmarkskrigen er grovt undervurdert og nærmest glemt av historikere i resten av landet, sier historiker og forfatter, Arvid Petterson.

Onsdag signerte forfatteren det nye praktverket om tvangsevakuering av Nord-Troms og Finnmark. Boken har fått navnet ”Fortiet Fortid – Tragedien som Norge aldri forsto”.

--I Aschenhaugs Norgeshistore ble tvangsevakueringen ikke gitt stor plass da verket ble utgitt på 90-tallet. To fotografi med misvisende tekst er alt det var plass til, sier Petterson.

--Tvangsevakueringen er den verste tragedien som har rammet Norge siden svartedauden, sier Petterson.

I fjernsynsserien ”Finnmark mellom øst og vest”, laget av Knut Erik Jensen i 1985, sa Kong Olav at brenning og tvangsevakuering av Nord-Troms og Finnmark er den største tragedien som har rammet Norge.

--Jeg håper den systematiske innsamlingen av fakta og intervju av 270 personer til boka kan være med på å bidra til at resten av landet får et annet syn på det som skjedde under finnmarkskrigen i 1944, sier Petterson.

Arvid Petterson er bosatt på Brennelv i Porsanger. Historikeren har jobbet med dette temaet i flere tiår.
 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS