Plaster mot Alzheimer tilgjengelig i Norge
Exelon Depotplaster er verdens første plaster mot Alzheimer. Plasteret reduserer symptomene og gjør at pasienter og pårørende kan ha et verdigere og bedre liv. Medisineringen med plaster er også enklere.
--Alzheimer-behandling i plasterform er en klar forbedring av tilbudet innenfor feltet.. Det gjør at administrering av medisinen blir enklere for både pårørende og helsepersonell. Bivirkningene blir færre og mindre hyppige samt at dosering gjennom huden sikrer en jevnere tilførsel av medisin, sier overlege Herdis Davidsen fra Kløveråsen utrednings- og kompetansesenter.
Norske eksperter på demens har vært med å utvikle og teste plasteret. Av de over 1000 pasientene som har prøvd plasteret er 21 av dem fra Norge. Ti av dem var ved Kløveråsen utrednings- og kompetansesenter for demens i Nordland.
--Det viktigste er å gi pasientene god livskvalitet gjennom behandlingen, og at de fungerer optimalt i hverdagen. Exelon behandling er kun en symptomatisk behandling og virker slik at de vanligste symptomer som glemskhet og problemer med orienteringsevnen i beste fall "bremser" en periode, sier Davidsen
Demens kan ikke helbredes. Men Alzheimer betyr ikke at livet tar slutt. Studier viser at 80 prosent av pasienter på Exelon føler at de fortsatt har et sosialt liv, og blir respektert og verdsatt viser en global studie gjennomført av Alzheimer Disease International.
--Ved tidlig intervenering i forhold til å stille diagnose kan man hjelpe både pasient og pårørende, og derfor gi en bedre forutsetning for å takle sykdommen og de konsekvenser den har i hverdagen, Å leve med Alzheimer handler både om individuelle pasientskjebner og de pårørendes, sier Davidsen.
Demente har ofte flere piller som må tas og ofte er det svelgeproblemer. Med et plaster er det bare å klistre på og man unngår problemer rundt svelging og andre utfordringer når demente skal ta tabletter.
--Plasteret er ment å gi en jevnere tilførsel av medisin. Eldre bruker ofte flere medisiner, og noen har også fysiske plager med svelgevansker. Å unngå enda en medisin er derfor gunstig, sier Davidsen.