Nyttige tips om bilkjøring i Europa
Visste du at fartsgrensene i Franrike reduseres til 50 km/t når det er tåke? Og at du risikerer bot hvis du står stille og snakker i mobilen med motoren på i Tyskland? NAF gir deg alt du trenger å vite for en vellykket bilferie i Europa.
Visste du at fartsgrensene i Franrike reduseres til 50 km/t når det er tåke? Og at du risikerer bot hvis du står stille og snakker i mobilen med motoren på i Tyskland? NAF gir deg alt du trenger å vite for en vellykket bilferie i Europa.
I følge Statistisk Sentralbyrås ferieundersøkelse gjennomførte nordmenn 512.000 bilferiereiser til utlandet i 2005. De aller fleste av disse var til ulike deler av Europa. Mange setter pris på den nære opplevelsen man får ved å kjøre gjennom flotte landskap og storbyer sørover på kontinentet. Å ha med bilen gjør samtidig at man blir mer fleksibel, og kan reise hvor man vil, når man vil.
NAF har mange års erfaring med å bistå medlemmer som skal på bilferie i Europa. Vi gir råd og tips om hvordan man skal forberede seg før man legger ut på tur, og har også alt du trenger av fakta, fra priser i bomstasjoner i Frankrike, til regler for parkeringsregler i Nederland. Er du NAF-medlem får du dessuten gratis veihjelp over hele Europa hvis uhellet skulle være ute.
Før man legger ut på langtur i Europa med bilen, er det mange ting man må tenke på. NAF har derfor laget en omfattende oversikt over landene i Europa, og hva man må huske på både før og under reisen.
Tips til bilferien i Europa
Generelle tips
- Ha N-merket på bilen før avreise til utlandet – gjelder også tilhenger/campingvogner.
- Mange land krever grønt kort (forsikringsbevis). Det gjelder fortrinnsvis Ukraina, Hviterussland, Moldova, Romania, Bulgaria, Serbia, Montenegro, Bosnia Herzegovina, Albania og Tyrkia. NAF anbefaler alle å skaffe slik dokumentasjon uansett hvor i Europa man skal.
- Så langt NAF kjenner til har alle land nå forbud mot håndholdt mobiltelefon. Blir man oppdaget venter høye bøter.
- Promillegrensen stort sett over hele Europa er nå ytterligere senket, i mange Øst-Europeiske land er den nede på null. Intet sterkere enn vann anbefales før og under bilturen.
- Kjøring med vanlig nærlys er i dag ikke uvanlig, særlig i gråvær og regn. På alle motorveier er det akseptert å kjøre med nærlys.
- Bensinprisene har økt voldsomt i hele Europa og prisforskjellen mellom Norge og de populære turmålene Frankrike, Tyskland og Østerrike har skrumpet inn betraktelig.
I Storbritannia og Nederland er bensinen like kostbar eller dyrere enn i Norge. - Kjører du gjennom eller forbi Luxembourg, bør du fylle tanken der. Her finner man også Europas største bensinstasjon.
- Unngå – om mulig – å fylle på stasjoner langs motorveiene. De er som oftest dyrest. Det samme er mat og drikke.
- Sørg for å ha med førstehjelpsutstyr, og gjerne reservelyspærer til bilen.
- Reservekanne med bensin er forbudt i mange land på grunn av sikkerheten.
- Sørg for å ha med deg gode og oppdaterte kart. Det er ingenting som er så frustrerende som å oppdage at veien man kjører på ikke er avmerket på kartet. Vurdér gjerne å anskaffe GPS navigasjonsutstyr.
Se ellers egen komplett liste med tips for hvert enkelt land i Europa.
Belastede helger
Når du planlegger bilferien kan de være greit å ha i bakhodet at mange europeere også gjør det samme. Det betyr at trafikken vil bli svært tett i perioder – særlig når de store landene har offentlige fridager eller fellesferie. NAF anbefaler bilferierende nordmenn å holde seg unna disse helgene så langt det er mulig.
Spesielt trafikkbelastede helger sommeren 2007:
· 29. juni – 01. juli
· 13. – 15. juli (spesielt i Frankrike, nasjonaldagen er 14. juli)
· 27. - 29. juli (spesielt belastet pga. fellesferie)
· 3. – 5. august
· 10. - 12. august (spesielt i Frankrike)
· 17. – 19. august
Assistanse fra NAF og samarbeidspartnere
Over hele Europa ruller omtrent 30.000 veipatruljer til tjeneste. Som NAF-medlem får du akkurat samme hjelp hos eksempelvis ADAC i Tyskland, TCS i Sveits, RACE i Spania, AA i England, ANWB i Nederland osv. Møter du en gul bil i Ungarn med takskiltet Segélyszolgálat, er det MAK som står til din tjeneste.
NAFs Alarmtelefon når du ringer fra utlandet er 00 47 810 00 505, og er naturligvis betjent døgnet rundt. Der kan man også få juridisk bistand, om behovet for akutte råd skulle oppstå.
Vi setter deg også i kontakt med lege eller sykepleier når du føler behov for rådgivning ved sykdom, eller trenger medisinske råd – hele døgnet. Trenger du tolk har vi også folk på vår alarmsentral som kan de fleste store språk i Europa.
Vi setter deg også i kontakt med lege eller sykepleier når du føler behov for rådgivning ved sykdom, eller trenger medisinske råd – hele døgnet. Trenger du tolk har vi også folk på vår alarmsentral som kan de fleste store språk i Europa.
Veiinformasjon i Europa
Som medlem av den europeiske sammenslutningen av bilorganisasjoner har NAF god tilgang på oppdatert informasjon og viktige råd til Europaferien. NAF er for eksempel den eneste organisasjon i Norge som har tilgang til fortløpende veiinformasjon fra nesten hele Europa. Dette takket være vårt medlemskap i ERIC3000 (European Road Information Centre).
Reiseinformasjon på nettet
NAF kan – på våre internettsider www.naf.no/reise - tilby et utall av opplysninger til de som planlegger ferietur med bil i inn- og utland. På disse sidene er det lagt ut tabeller og oversikter om:
· Avstander
· Norske tollregler
· Valutakurser/kalkulator
· Bensinpriser
· Motorveiavgifter
· Fartsgrenser
· Formaliteter og dokumenter
· Ferger
· Klimaforhold
· Telefon til/fra land i Europa
· Kjøring med bil i Europa
· Fornøyelsesparker i Norge og Europa
· Kjennemerker (norske og utenlandske)
Man kan også ringe NAF medlemsservice for informasjon tlf. 08 505
Enda mer informasjon finner man via våre søsterorganisasjoners gjestesider. Dagsaktuelle trafikkforhold, badetemperaturer, reisetips, ruteforslag etc. etc.
Tyskland - www.adac.de
Nederland - www.anwb.nl
Østerrike - www.oeamtc.co.at
Danmark - www.fdm.dk
Finland - www.autoliitto.fi
Storbritannia - www.theaa.com
Sveits - www.tcs.ch
Skal du på biltur utenfor Europa, kan selvsagt verdifull informasjon innhentes fra de fleste land. Vi nevner AAA i USA som den mest aktuelle: www.aaa.com