Klamydiarekord i Norge

I fjor ble det registrert over 17 500 tilfeller av kjønnssykdommen klamydia i Norge, det høyeste antallet på 15 år. I tillegg er det store mørketall. Nå er det kommet en ny selvtest som ekspertene håper vil bremse epidemien.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 28.05.2005 06:30

I fjor ble det registrert over 17 500 tilfeller av kjønnssykdommen klamydia i Norge, det høyeste antallet på 15 år. I tillegg er det store mørketall. Nå er det kommet en ny selvtest som ekspertene håper vil bremse epidemien.

Det er en klamydiaepidemi i Norge i dag. Vi må gjøre det enklere for folk å teste seg selv, og spesielt ungdommen må vi nå ut til, sier professor Harald Moi ved Olafiaklinikken i Oslo. Han er positiv til selvtesting, der folk selv kan finne ut om de er smittet.
Klamydiainfeksjon er den hyppigst forekommende kjønnssykdom i Norge. Den er mest utbredt blant unge under 25 år, og til enhver tid har rundt én av 20 seksuelt aktive unge klamydia. Problemet er at 80 prosent av dem som er smittet ikke får noen symptomer på sykdommen.
Suksess med selvtest
I Danmark har man gjort forsøk med selvtesting av klamydia for ungdom i videregående skole, og det har vist seg å være svært effektivt.

 

Erfaringene viser at selvtesting halverte antall klamydiatilfeller. Hvis alle ungdommer får dette tilbudet, og hvis man har et apparat til å følge opp både med tanke på behandling og smitteoppsporing, vil man kunne få bukt med klamydiaproblemet innen en tiårsperiode, mener overlege Lars Østergaard ved Århus universitetssykehus.
Også Statens institutt for folkehelse vurderer selvtesting mot klamydia som et middel for å få slutt på epidemien. I Helsedepartementets strategiplan om seksuelt overførbare sykdommer åpner man for at selvtesting kan være aktuelt i forbindelse med bekjempelsen av klamydia.

 

Vi ønsker velkommen alle tiltak som gjør det lettere for ungdom å teste seg, sier sykepleier Hilde Kløvstad i Folkehelseinstituttet.
Kommer til Norge
En nyutviklet selvtest for kvinner blir nå lansert på det norske markedet, og dukker snart opp i landets apotekhyller. Det er legemiddelfirmaet Medlite som fører testen. Professor Harald Moi er positiv til selvtesten, og vil prøve den ut på Olafia-klinikken.

 

Denne klamydiatesten er den enkleste og hurtigste testen som finnes, sier Moi. Apotekene har allerede hatt stor etterspørsel etter selvtester for klamydia.

 

Vi har ikke funnet noen tester som var gode nok før denne ble tilgjengelig. Vi vil gjerne gi folk som ikke vil gå til legen et tilbud, sier Cecilia Kleven, kategorisjef i Vitus-apotek.
TNS Gallups apotekbarometer, som måler folks holdninger til apotekene, viser at flere har større tillit til apotekene enn til leger.

 

Mange synes det er lettere å gå på apoteket og spørre om råd, enn å gå til legen. Vi ser at markedet for hjemmetester bare vokser, sier Kleven.
Moi tror også at mange vil foretrekke en hjemmetest for klamydia, sånn at de kan se resultatet selv først.
98 prosent sikker
Klamydiatesten HandiLab C er 98 prosent sikker. Det betyr at to av hundre vil få en positiv test selv om de ikke har klamydia.

 

Men hvis testen blir brukt av personer med lav risiko for å ha sykdommen, har de en mye større sjanse for å få teste feil, sier professor Moi.
Han anbefaler derfor alle med positiv egentest å få tatt en ny klamydiaprøve hos legen.

 

Klamydia er en allmennfarlig sykdom. Klamydiaprøve og behandling er derfor gratis hos legen. Både legen og pasienten er forpliktet til å utføre smitteoppsporing, det vil si at alle seksualkontakter som kan være smittet må informeres, påpeker Moi.
Blir steril
70 prosent av dem som får påvist klamydia er kvinner. Det skyldes at menn er langt dårligere til å teste seg for kjønnssykdommer enn kvinner, viser undersøkelser fra Statens institutt for folkehelse. Det er viktig å oppdage klamydia tidlig. Langvarig klamydiainfeksjon er den vanligste årsaken til nedsatt fruktbarhet og sterilitet blant kvinner i Norge. Klamydia kan også føre til sterilitet blant menn, etter betennelse i bitestiklene.

 

Én til fire prosent av jentene som blir smittet, blir sterile. Vi regner med at 100 -150 kvinner i Norge blir sterile som følge av denne kjønnssykdommen hvert år. Statistisk sett smittes 40 personer av klamydia hvert døgn, sier Moi.
Klamydia er også farlig hvis du er gravid. 20-50 prosent av barn født av mødre med ubehandlet klamydiainfeksjon får overført smitten. Barna får ofte lungebetennelse og øyebetennelser, som i verste fall kan føre til blindhet. I svangerskapet kan klamydia forårsake blødninger. Mye taler for at infeksjonen også kan føre til spontanabort, dødfødsler, barn med lav fødselsvekt og for tidlig fødsel.
(Pressekontoret)







Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS