Nordkappavgiften
Rådmannen forslår at det skal stilles 22 krav til Nordkapps vel for innkreving av Nordkappavgiften.
--Det er viktig at det blir en universell utforming for de som skal benytte utearealene, og vil ha tilgang til blant annet toaletter. Det er også et krav om at de som kommer ”ikke-motorisert” skal slippe avgift, sier rådmann i Nordkapp, Charles Hansen.
--Vi har også et punkt i forslaget om at kommunen skal ha en løpende dialog med løyvehaver, slik at man får rettet opp mangler etter hvert, sier Hansen.
Det er bare avgiften for uteområdet kommunen kan stille krav til, hva det koster å komme inn i anlegget har ikke det offentlige noe med.
--Friluftsloven stiller krav om at avgiften kun kan brukes til det området som avgiften gjelder for, det betyr at kommunen ikke kan kreve en andel av Nordkappavgiften, sier Charles Hansen.
Kommunestyret skal behandle saken tirsdag og løyvet gjelder fram til 2018, med mulighet for inndragning hvis kommunen ikke er fornøyd med praktisering av regelverket.
Rådmannens forslag til vedtak:
Nordkapp kommune gir løyve til Nordkapp Vel AS for innkreving av adkomstavgift på Nordkapp-platået f.o.m. 8. april 2014 og frem til festekontraktenes utløp 31.12.2018.
Følgende vilkår gjelder for løyvet:
Atkomstavgiften:
1. Innkreving av avgift skal skje i samsvar med friluftsloven § 14. Avgiften skal være rimelig og må ikke stå i misforhold til de tiltak eier/bruker har gjort på området til fordel for friluftsfolket.
2. For å følge med på avgiftens størrelse for å kontrollere at denne ikke står i misforhold til de tiltak som er utført (at avgiften er i tråd med lovens vilkår), kan kommunen til enhver tid be om opplysninger og dokumentasjon angående størrelsen på avgiftene og om grunnlaget for fastsettelsen av disse. Ved økning av avgiftene ut over det som gjelder på vedtakstidspunktet for løyvet, skal kommunen varsles. Økning iht. konsumprisindeksen er tillatt uten varsling
3. Ordningen med differensiert adkomstavgift skal videreføres.
4. Informasjon om adkomstavgiften skal være godt synliggjort (skilting/kunngjøring) på en aktiv og tilfredsstillende måte for de besøkende. Dette skal gjøres i samarbeid med lokalt destinasjonsselskap.
5. Avgiftsfritak for besøkende til fots, sykkel og med ikke motorisert kjøretøy skal videreføres.
6. I forbindelse med større utendørs arrangement (et fåtalls enkeltarrangement) på Nordkapp (for eksempel mål/startpunkt for idrettsarrangement/konkurranser m.m.) skal det gjøres fritak for inngangsavgiften i den grad Nordkapp kommune krever det. Det forutsettes dialog mellom løyveinnehaver og kommunen i slike tilfeller.
Sikkerhet/standard på anlegget:
7. Nordkapp-platået skal holde en høy standard, og ikke dårligere enn standarden som er på vedtakstidspunktet for avgiften.
8. Alle deler av anlegget, og alle installasjoner, gjerder m.m. skal ha et tilfredsstillende vedlikehold og holdes i sikker stand for å unngå at turister/besøkende skades på området.
Universell utforming:
9. Opparbeidete adkomstveger, parkeringsområde og øvrige tilretteleggingstiltak på området skal så langt som mulig være universelt utformet for å sikre ferdselsrett til funksjonshemmede til Nordkapp.
10. Opparbeidingen av uteområdet, stier/turveier/gangveier, sanitæranlegg, søppelhåndtering, benker/bord, informasjon/skilting og sikring (gjerder, belysning m.m.) av friluftsområdet skal holde en god og tilfredsstillende standard, herunder krav til universell utforming.
Opprettelse av fond:
11. Løyveinnehaver skal opprette et fond for å ivareta sikringen av området, herunder sikre vedlikeholdet økonomisk. Forvaltningen av dette fondet utføres av kommunen og eier/bruker.
12. Fondet skal også kunne benyttes til formål av mer generell nytte for samfunnet og allmennheten på Nordkapp (for eksempel utarbeiding av forvaltningsplan, opparbeiding av nye stier, forskjønning av naturområder etc. på Nordkapp).
Natur- og miljøverninteresser:
13. Natur- og villmarkspreget på Nordkapp opprettholdes.
14. Sårbare naturområder på Nordkapplatået skal vernes mot unødvendig ferdsel knyttet til den turistvirksomhet som drives på Nordkapplatået.
15. Løyveinnehaver skal tilrettelegge for et samarbeid med Nordkapp kommune / Fylkesmannen (vernemyndighet) om utvikling/forvaltning av Nordkapp Verneområde, slik at dette sikres ivaretatt på en best mulig måte for fremtiden.
Årlig evaluering/ kundetilfredshet:
16. Det skal innføres en ordning for å kartlegge gjesters tilfredshet (gjesteundersøkelse) med Nordkapp besøket. Resultater skal forelegges kommunen. Dette skal danne grunnlag for evaluering av kundetilbakemeldinger, herunder behov for tiltak mht. forbedring av kvalitet og økt kundetilfredshet.
17. Det skal utarbeides en felles kommunikasjonsstrategi og markedsføring for å forbedre merkevarebyggingen av Nordkapp. Dette er et samarbeid mellom flere aktører, og som det forventes at løyveinnehaver gir sin tilslutning og følger opp.
18. Kommunen kan med rimelig varsel foreta befaringer og be om en redegjørelse for hva driver har gjort for å oppfylle sin vedlikeholdsplikt.
19. Det skal være årlige kontaktmøter mellom kommunen og løyveinnehaver.
20. Løyve og vilkår til løyve skal evalueres årlig av kommunen i samarbeid med løyveinnehaver.
Andre forhold/generelt:
21. Løyveinnehaver skal innen 14 dager etter kommunestyrets vedtak legge frem avtale eller annen bekreftelse/dokumentasjon fra fester som viser at løyveinnehaver har rett til å benytte området som omfattes av festekontraktene fra 1957 og 1982.
22. Kommunen kan trekke løyvet tilbake dersom avgiften ikke anses å være i tråd med friluftsloven eller dersom kommunen for øvrig finner at noen av vilkårene for dette vedtak ikke er oppfylt.