Trygg veiviser i påskefjellet

Påsken er høytid for redningsaksjoner i fjellet, og under høytiden i fjor bisto Røde Kors hele 880 påsketurister. Nå lanseres en app som hjelper påsketuristene å finne veien tilbake til hytta eller bilen, selv om sikten eller mobildekningen skulle forsvinne i en snøstorm. App-en hjelper deg også til å overholde Fjellvettregel nr. 2: Meld fra hvor du går.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 08.04.2012 09:45

Påsken er høytid for redningsaksjoner i fjellet, og under høytiden i fjor bisto Røde Kors hele 880 påsketurister. Nå lanseres en app som hjelper påsketuristene å finne veien tilbake til hytta eller bilen, selv om sikten eller mobildekningen skulle forsvinne i en snøstorm. App-en hjelper deg også til å overholde Fjellvettregel nr. 2: Meld fra hvor du går.

– Å beherske kart og kompass gir trygghet, og spesielt er dette viktig i påskefjellet hvor været kan skifte raskt. Dessverre tyder mye på at denne kunnskapen blir stadig dårligere blant folk. Men selv de mest erfarne kart- og kompassbrukere vil finne det utfordrende å finne frem hvis det blåser opp til snøstorm i fjellet, sier Rune Strømmen, administrerende direktør i Nordeca.

Gratisløsninger ubrukelig utenfor tettbebygd strøk
Nå lanserer Nordeca en app som øker sikkerheten i fjells betydelig. Gjennom et digitalt kart med GPS-funksjonalitet får du detaljert informasjon om hvor du befinner deg i terrenget, og hvor du skal gå for å komme frem til bestemmelsesstedet.

Riktignok finnes det på markedet flere kartløsninger for mobilen. Mange av dem gratis, deriblant Apples inkluderte kart- og GPS-løsning i iPhone. Felles for flesteparten av disse kartløsningene er imidlertid at kvaliteten er altfor dårlig, spesielt utenfor tettbygde strøk. De aller fleste kartløsninger krever også mobildekning siden du må laste ned data, noe som også kan bli dyrt.

– Det er fint å kunne zoome ned på gatenivå i Oslo eller New York, men befinner du deg mellom Finse og Haugastøl når det blåser opp er kartdataene du får frem, hvis du i det hele tatt greier å laste ned noe, ubrukelige, sier Strømmen.

Dekker hele landet
Norgeserien dekker hele landet, hvor disse er inndelt i 195 områder. Hvert område kan lastes ned for under hundrelappen, og for de aller fleste påsketurister rekker det trolig med kun ett kart. Noe av det unike med kartene er at bildekvaliteten er sylskarp, selv når du zoomer ned på detaljnivå. Du kan også «tilte» kartet, slik at du ser ruten litt forfra – og ikke bare ovenfra. Det gjør det enda enklere å se hvor du skal gå, eksempelvis når du følger en sti.

– Siden alle data ligger i telefonen og vises uavhengig av mobildekning, og like godt i tåke og snøstorm som under strålende solskinn, er dette helt klart en trygghetsfaktor i fjellet. Skulle du likevel ha mobildekning kan du nyte godt av en rekke ekstrafunksjoner. Blant annet kan du se hvor langt det er til nærmeste overnattingssted eller til betjente/ubetjente hytte, opplyser Strømmen.

Fjellvettregel nr. 2 på Facebook og Twitter
Kartet har også god integrasjon med sosiale medier, eksempelvis Facebook, slik at du kan dele ruten du går, bilder som tas underveis og andre opplevelser med alle vennene dine. Dermed er det ikke vanskelig å overholde fjellvettregel nr. 2: Meld fra hvor du går.

– Til forskjell fra å ta et bilde og deretter legge det ut på Facebook, som alle med mobildekning kan gjøre i dag, vil vennene dine se nøyaktig hvor du befinner deg. Du kan også enkelt lagre turene dine, sammen med de bildene du tok, slik at det er enkelt senere å finne tilbake til favorittruter og steder som du har vært på, sier Strømmen.
 

(tryg.no)








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS