Pressemelding

Tryg Forsikring - 18.10.2019

Venter hundrevis av båtskader i vinter

Hver senhøst og vinter oppstår en rekke skader på fritidsbåter som kunne vært unngått. Tryg Forsikring ber båteiere om å sikre båten bedre mot storm og kulde.

– Nå går vi inn i perioden hvor mange ferske båteiere pleier undervurdere naturkreftene. Hver vinter registrerer vi hundrevis av båtskader, og det er ingen grunn til å ikke forvente det samme i år igjen. Noen sliter seg under en storm, andre havarerer ved fortøyningen. Ofte ser vi at skaden kunne vært unngått med bedre forebyggelse. Båteiere bør spørre seg selv om båten er sikret godt nok til å tåle kraftig vind, masse tung snø eller lange perioder med frost, sier Johnny Hellesøy, båtekspert i Tryg Forsikring.

 

Ut med pluggen

 

Selv båter som står i vinteropplag på land skades hver vinter. En gjenganger er motorrom eller skrog som får vann- eller frostskader.

 

– I løpet av vinteren kan det samles mye vann i båten, og det utgjør en stor risiko når det blir frost. Lær deg å ta ut bunnpluggen slik at vann kan renne ut, men husk å sette den tilbake før båten sjøsettes til våren. Så har vi en del båter som velter mens de står på land. Dette skyldes ofte feil bruk av støtter. Sørg for at alt er tilpasset båtens vekt og konstruksjon og at støttene monteres skikkelig slik at båten står støtt uansett vær, sier han.

 

Skadelig snø

 

En annen viktig årsak til båtskader vinterstid er snø. Mange båter blir liggende altfor lenge med store, tunge snømengder som presser ned presenning og duk, og skaper en slagside.

 

– Våt og tung snø er i noen tilfeller direkte årsak til at båter synker mens de ligger fortøyd på vannet. Som oftest har ikke snøen blitt fjernet før det er for sent. Men også båter på land pleier få skader av store snømengder. Hvis ikke tung snø fjernes får båten fort skjev vektfordeling, og står den da på støtter kan den rett og slett velte over. Vi har også tilfeller hvor snøras fra tak har forårsaket skader på båt, så sjekk hvor båten ligger, sier Hellesøy.

 

Rekordhøye erstatninger

 

I fjor registrerte forsikringsbransjen over 12.000 skader på fritidsbåter, og for første gang ble det utbetalt over en halv milliard kroner i erstatninger. Den erfarne båteksperten anbefaler faktisk å ta service på båten nå, fremfor å vente til våren.

 

– Hver vår ser jeg skader som kunne vært unngått på høsten når båten ble klargjort for vinteren, for eksempel frostsprengte motorer. Tar du servicen nå unngår du lang ventetid, og mye arbeid er lettere nå hvis båten skal på land. Vask den med ferskvann så raskt som mulig. Bruk et effektivt vaskemiddel og en svamp, og når du først er i gang kan du ta en runde med voks og bunnstoff. Da sparer du tid mye tid når våren kommer. Bytt så motorolje, filter, drevolje eller girolje på undervannshuset, sier han.

 

Tips til de som har båten på land innendørs:

 

  • Bruk egnede skjøteledninger med god kapasitet. Tynne skjøteledninger eller skjøteledning på trommel kan bli varme og ta fyr.
  • Opplagsmateriell må være tilpasset båtens vekt og konstruksjon, særlig viktig for seilbåter.

 

Tips til de som har båten på land utendørs:

 

  • Vær obs på vær og vind. Bruk bukker og utstyr som tåler en kraftig høst- eller vinterstorm.
  • Selv om båten ligger tilsynelatende trygt bør du ha tilsyn med den både før etter og under en storm.

 

Tips til de som har båten på vann gjennom vinteren:

 

  • Husk å lukke eventuell sjøventil så vannet ikke fryser i båten.
  • Tøm alt som kan fryse om bord, kraner og vannbeholdere.
  • Hell gjerne frostvæske i toalett og septiktank.

Selvlensende båter krever også tilsyn. Pass på at dreneringer er åpne og ikke full av løv og dritt.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS