Pressemelding

Nordkapp Senterparti - 12.08.2019

Markering av Tore Hund (Tore Torresen) i Gjesvær

Nordkapp Senterparti ønsker å starte arbeidet med markering av 1000 års jubileum etter hendelsen i Gjesvær som førte til at Tore Hund drepte kong olav den hellige i slaget på Stiklestad.

Nordkapp kommune er en stor turistkommune og har en unik historie fra Vikingetiden. En historie som ikke bare markerer kommunen på kartet i verdenssammenheng, men som setter Gjesvær på kartet som et historierikt sted lengst ut mot Nord.

I 2026 er det 1000 år siden Tore Hund drepte en av kongens menn Karle, i Gjesvær. Noe som førte til at Bjarkøy høvdingen slo seg sammen med andre høvdinger og den dansk-engelske kongen for å felle Kong Olav den hellige.

Dette ønsker vi å markere i 2026, altså om 7 år. For å få dette til, kreves det mye planlegging, derfor må vi starte arbeidet nå.

Hvordan det skal gjøres, må vi befolkningen i kommunen ta stilling til. Et forslag kan være å opprette en stiftelse som skal jobbe med markeringen. De kan forske på historien for å lage en god fortelling, samle inn penger fra sponsorer, søke om midler og stå for planlegging av en bauta, monument eller et bygg i Gjesvær, som skal vise med stolthet at vi har en vikinghistorie i vår kommune. Sammen med allerede innsamlet verdenskjent historisk materiell som befinner seg hos Erling Walsøe i Gjesvær, der det blant annet finnes en kopi av Snorres Saga, vil Gjesvær bli et fantastisk historisk sted.

Dette kan bli århundrets folkefest med et gilde i mange dager, eller i ukesvis. Og gjør man det rett kan dette bli et gilde som trekker turister i all fremtid og skaper stor attraksjonsverdi i Gjesvær og resten av kommunen. Vi ser lignende prosjekter i andre deler av landet, der turister har stor interesse i slik historie. Vikingehistorie er populært blant turistene.

 

Litt om historien, mine tolkninger samt litt fra Snorres sagaer og fra Hans Kr. Eriksen som hadde Nordnorsk Magasin, og som har fått kongens medalje for sine historietolkninger.

I 1030 var kristendommen allerede blitt akseptert av de fleste høvdinger og stormenn, Tore Torresen (Tore Hund)’s kamp på Stiklestad handlet om hvordan Olav den hellige (Olav Haraldsson) hadde gjort seg til uvenn med høvdingene og makteliten i nord. Kampen handlet om sjølstyre og kampen om ressursene.

Man kan med god grunn anta at slaget på Stiklestad begynte med at vikinghøvdingen Tore Hund (Tore Torresen) fra Bjarkøy, drepte en av kongens menn i Gjesvær 4 år før slaget på Stiklestad, året 1026. Kongens sending skulle Nordover for å bytte varer, plyndre og drive inn finneskatt. Dette likte Tore Hund dårlig fordi dette var hans handelsrute, og forlangte å være med. Etter en lang tur med godt utbytte, prøvde kongens menn å stikke av fra Tore Hund. Tore Hund hadde forlangt å få halve utbyttet, men kongsmennene ville ikke dele. Tore likte også dårlig at kongens menn begynte å plyndre i Bjarmeland, der Tore hadde sin handelsrute.

Tore Hund nådde igjen kongsmennene i Gjesvær og drepte Karle fra Langøya med spyd mens han uttalte. «Hær skal du få kjenne en ekte Bjarøying.»
Etter dette prøvde kongsmennene å flykte men Tore hund nådde de igjen, de rant båten på land og flyktet til fots. Tore Hund tok byttet og senket skipet i havet. Etter dette prøvde Olav Haraldsson å straffe Tore hund, men det gikk dårlig. Tore Hund dro med skipet sitt til England, der han sammen med Håkon Eiriksson og Erling Skjalgsson gikk sammen med dansk/engelske kongen, Knut den mektige, de samlet en hær for å felle Olav den hellige. Noe de til slutt klarte på Stiklestad, der Tore Hund klarte å drepe kongen.

Stormennene i kyst- og Nord Norge hjalp Kong Knut i Slaget på Stiklestad den 29. juli 1030, mest sannsynlig på grunn av at de hadde lite å takke kong Olav Haraldsson for. Han hadde tatt makten fra dem og dette truet deres rett til land og vann. Noe som også var sentralt var finneskatten, Storfolket i nord likte dårlig at kongen skulle ta finneskatten. Det er det stor sannsynlighet for at selv finnene støttet Tore. Tore Hund og hans fremste krigere fikk finnene til å sy pesker av skinn med trolldom som sverdene ikke bet på. Disse peskene bar han og hans vikinger, selv på sommeren. Peskene reddet Tore Hund fra sverdslag i slaget på Stiklestad.

Danske kong Knut og høvdingene fra kysten vant slaget på Stiklestad med at Tore Hund stakk spydet Sels-hevneren i Olav Haraldsson. Kongen fikk status som hellig etter at kisten til Olav Haraldsson ble åpnet et år etter. Det ble fortalt at både hår og negler hadde vokst. Olav ble fremstilt som hellig og den politiske makten som kristendommen var på den tiden, vant. Han ble etter dette kaldt Olav den Hellige, mens det var viktig å spre budskap om at Tore hund var en hedning og et ondt menneske. Det er derfor rimelig å påstå at med falske rykter klarte man å bekjempe opprøret fra nord. Det vi i dag Kaller Nord Norge, ble underlagt kongen og ressursene tilhørte i ettertid kongeriket.

Det sies at Tore Hund reiste fra landet mot Jerusalem, og ble aldri mer sett. Noe som bestrides i Gjesvær, da de mener at Tore Hund slo seg ned nettopp der etter slaget på Stiklestad, hvor han levde fredelig i ettertid. I den politiske prosessen etter, mener vi at nordlendingene mistet råderetten over land vann og alle resursene, og vi har aldri klart å få dette tilbake. Kampen om vår rett til ressursene har pågått i snart 1000 år.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS