Pressemelding

Tryg Forsikring - 21.10.2019

Frykter dyrere frostskader på hytter

 

 

Hvert år opplever en rekke hytteeiere at vannrør sprekker og forårsaker store skader på hytta i løpet av vinteren. De dyre minusgradene blir flere og dyrere.

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

– De to siste årene har vi registrert over 60 prosent økning i erstatninger som følge av frostskader på hytter. I de verste tilfellene må vannrør, gulv og vegger rives og erstattes med nytt, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

 

Vannlekkasjer oppdages ikke

 

Mange av frostskadene skyldes enten at hyttene ikke har vært tilstrekkelig oppvarmet, at man ikke har stengt av vannet eller at vinduer har vært åpne i nærheten av uisolerte vannrør.

 

– Vi ser en kraftig økning i antall frostskader i fjor sammenlignet med året før, faktisk flere hundre prosent. Ofte i form av en liten vannlekkasje som har utviklet seg til en omfattende vann- og frostskade, og som ikke har blitt tatt hånd om i tide, sier han.

 

Krav til oppvarming

 

Det stilles i dag krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader. For hytteeiere er det krav om at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd.

 

– Med klimaendringene vil det kunne bli lengre perioder av kulde og tørke, og dermed trolig mer og dyrere frostskader. Da blir det enda viktigere at vannet stenges og vannrør tømmes når hytta forlates, sier Setnes.

 

De ti siste årene har forsikringsbransjen utbetalt nær 3,5 milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost, viser tall fra Finans Norge og Tryg Forsikring.

 

 

Slik unngår du frostskader:

 

  • Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.
  • Tøm og steng vannet i utendørskranen og koble fra hageslangen for vinteren.
  • Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er tilstede.
  • Steng hovedkranen, åpne vannkraner og tøm rørene for vann dersom du skal reise bort i lengre perioder.
  • Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning.
  • Har du varmeovn på i ubebodd hytte så husk at strømbrudd vil medføre fare for frost.

 

 

 

 
 
 
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS