Pressemelding

Visit Finland – Business Finland - 10.07.2020

Fem grunner til å besøke Finland

Visste du at Finland er verdens lykkeligste land, har 3 millioner saunaer, 188 000 innsjøer og sanddyner langs hele kysten? Men selv om det er vårt naboland, er det av en eller annen grunn få nordmenn som velger å legge ferien til dette fantastiske landet hvor øst møter vest.

 

For mange nordmenn er Finland synonymt med sauna, metallband og Mummitrollet. Men det er så mye mye mer å oppleve i landet som tre ganger på rad er kåret til verdens lykkeligste. Visit Finland presenterer derfor fem grunner for å ta turen til Finland i sommer eller høst. Ikke minst er det enkelt å komme seg til Finland med fly fra Oslo til Helsinki eller med bil fra Nord Norge.

 

1) Helsinki – den lykkelige og kule hovedstaden

Helsinki er hovedstaden der øst møter vest. En fin og avslappet hovedstad uten de store turisthordene. Her er russiskortodokse kirker med løkkupler, og du har Tallin en times båttur unna mens Russland nås etter et par timer bak rattet.

 

Her kan du nyte en avslappende helg og shoppe finsk design som Iittala, Arabia og Marimekko for å nevne noen få. Du kan nyte måltider på noen av Nordens beste viltrestauranter som serverer kortreist mat fra de finske skoger. Ønsker du kulturelle opplevelser anbefales det å ta turen innom noen av byens mange museer. Et eksempel er Amos Rex som er det nye møtestedet for kunst og urban kultur med et underjordisk utstillingsrom. Det nye prisvinnende biblioteket Oodi er også verdt turen dersom du er interessert i arkitektur.

 

Eller hva med øyhopping som avsluttes med bad i Østersjøen og et besøk i en offentlig sauna som Allas Sea Pool eller Löyly? Saunakulturen er en vesentlig del av Finlands hverdag, og er kanskje det som skiller landet mest fra de andre nordiske landene med sine tre millioner saunaer.

 

Helsinki er ikke bare den lykkeligste hovedstaden i verden, men også en pulserende havneby med over 300 øyer. Den historisk interessante kystfestningen Sveaborg, eller Suomenlinna, står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og ligger bare 15 minutter med ferge fra torget i sentrum. Andre øyer kan nås med båttaxi, kajakk eller padlebrett. Les mer om Helsinki her og her.

 

2) Nordisk øyhopping med sykkel – besøk folketomme strender

Den finske skjærgården har ikke bare flest nordiske soldager i året, men også flest øyer i hele verden. Over 180 000 av dem ligger strødd langs kysten. Med andre ord som skreddersydd for øyhopping. Er du på jakt etter nye og spennende sykkelopplevelser kan Saariston Rengastie (Archipelago trail) anbefales.

 

Ruten som starter på Turku er på 22 mil og går rundt skjærgården bestående av veier og fergeforbindelser. Langs ruten ligger store øyer som Parga, Nagu, Korpo, Houtskär og Iniö. Det er kun én fergeforbindelse som koster penger på hele turen da resten er gratis. Førsteklasses restauranter og overnattingssteder finner du overalt.

 

I tillegg de til alle de fantastiske øyene, må de lange offentlige strendene nevnes som viktige severdigheter. Disse strekker seg over hele 1000 kilometer fra grensen til Sverige til grensen til Russland. For eksempel er de mer eller mindre tomme sanddynene Hailuoto og Yyteri i Pori verdt turen.

 

Det er ikke bare sommeren som egner seg for et besøk til den finske kystlinjen. Tar du turen i september får du meg deg den fantastiske høsttiden med sine spektakulære farger. Les mer om øyhopping på sykkel her og den spennende kystlinjen her.

 

3) Slapp av ved «De tusen sjøers land» og kanskje du ser en sel

Finland blir noe feilaktig referert til som de «tusen sjøers land». I realiteten er det 188 000 innsjøer i Finland. Som nordmenn er finner glade i hyttelivet. De fleste av Finlands hytter, eller mökki som det heter i Finland, ligger ved innsjøene. Men selv om finnene søker roen på hytta, er det mer enn nok plass til ferierende nordmenn som ønsker et landskap ulikt det norske.

 

Enkelthet er stikkordet for finske tømmerhytter. Mange er uten strøm, naboer og innlagt vann. Dersom du ønsker å ta turen på høsten, er det mange luksuriøse hytter med både innlagt vann og strøm tilgengelig. En naturlig del av hyttelivet er saunaer med vedfyring og tilhørende nakenbading i nærmeste innsjø. I nærområdet rundt mökkien kan du fritt plukke bær og sopp takket være den finske allemannsretten. Bestiller du et en hytte ved Finlands største innsjø Saimaa, som også er den fjerde største innsjøen i Europa, kan du være så heldig å se den den lokale ringselen sole seg på svabergene. Denne sterkt utrydningstruede arten er den eneste selen i verden som lever i en innsjø. Les mer om det finske hyttelivet her.

 

4) Opplevelser for hele familien – møt de populære mummitrollene

Finland har en rekke aktiviteter og severdigheter for hele familien. Ikke minst er Finland kjent for Mummidalen som finske, men svensktalende, Tove Jansson skapte gjennom sine bøker på 40-tallet. En historie som handler om livet i eventyrverdenen på den finske vestkysten. I Nådendal, kjent som et av de flotteste spa- og badebyene i Finland, kan hele familien besøke Mummidalen. Et flott anlegg for de minste som formidler Mummi-filosofien om ikkevold, vennlighet, miljøbevissthet, trygghet, familiesamhold og ikke minst – eventyr. Mummimamma, Mummipappa og Hemulen, så vel som Sniff, Snusmumrikken, Lille My og de andre er alle her for å gi barna opplevelser for livet.

 

Selv om Mummidalen først og fremst er for de minste kan Nådendal by på noe for alle i familien. Byen som ligger rett ved den finske skjærgården er kjent som Finlands feriehovedstad og har snaut 20 000 innbyggere. En vandring langs småbåthavnen og gjennom den idylliske gamlebyen i tre er verdt et par timer. Her finner du små butikker, kafeer og gallerier. I byen Tampere kan du besøke Mummimuseet og landets eldste offentlige sauna, Rajaportti, som ble etablert i 1906.

 

5) Opplev én av de 40 nasjonalparkene fra en hengekøye

75 prosent av Finland er dekket av skog. Noe som gjør det til det mest skogkledde landet i Europa. I de finske skoger kan du vandre i timevis uten å møte et menneske. Totalt er det 40 nasjonalparker i landet med flotte turmuligheter. 

 

Den største og nordligste nasjonalparken er Lemmenjoki. Den legendariske elven med samme navn renner inn i hjemtraktene til Lapplands urfolk. I parken kan du overnatte i en Lavo med ildsted som kan benyttes gratis.

 

Ønsker du å oppleve eller rafte i noen av Finlands lengste og meste varierte elvestryk er den berømte nasjonalparken Oulanka i Kuusamo stedet å besøke. Her er det også mulig å seile ned roligere elver for å beundre natur og dyreliv underveis.

 

Ønsker du å oppleve dette i kombinasjon med en storbyferie, kan du også oppleve alt dette i Nuuksio nasjonalpark i Espoo som bare ligger en kjøretur på 45 minutter fra Helsinki. Her kan du prøve den finske trenden med å sove i et «flyvende telt». Les mer om Finlands nasjonalparker her.

 

Helse og sikkerhetstiltak

Generelle helse- og sikkerhetstiltak vedrørende koronavirus i Finland inkluderer å unngå fysisk kontakt, opprettholde trygg avstand fra andre mennesker og sørge for god hånd- og luftveiene. Det er ingen påbud om bruk av ansiktsmasker utendørs, i offentlige innendørsrom eller på offentlig transport.

Finske flyplasser er nå åpne for passasjertrafikk og det anbefales på det sterkeste å bruke ansiktsmasker. Ved all transport må passasjerer huske å unngå fysisk kontakt, opprettholde sikker avstand fra andre mennesker og sørge for god hånd- og munnhygiene. Når du forlater flyplassen eller havnen, anbefales det å bruke din egen bil eller ta taxi. For informasjon om hygiene om fly eller cruiseskip, se informasjon fra fly- eller cruiseselskapet. Reiser med lystfartøy er også mulig fra Schengen-landene.

Restauranter, kafeer og barer i Finland kan holde åpent fra 04.00 til 02.00, og det serveres alkohol fra 09.00 til 01.00. Innendørs sitteplasser må være tilgjengelig for alle kunder, og lokalet kan fylles til 3/4 kapasitet. Uteservering er ikke begrenset, men sikre avstander må holdes. Disse begrensningene blir opphevet 13. juli, men alle kunder må fortsette å ha sitteplasser tilgjengelig. Tjenesteleverandører er pålagt å sikre at kundene kan vaske eller desinfisere hendene ved ankomst. På samme måte må møbler, servise, bestikk og andre overflater holdes rene slik at de ikke utgjør en risiko for spredning av sykdommen. Kunder oppfordres til å holde en trygg avstand fra andre mennesker, samt sørge for god hånd- og åndedrettshygiene.

Severdigheter og attraksjoner har åpnet fra 1. juni. Vennligst sjekk nettstedene deres for oppdatert informasjon om åpningstider og spesifikke smittevernstiltak.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS