Omstridte utenlandskabler har gjort strømmen billigere for norske strømkunder
Lavere spotprisen har falt utover våren. (Illustrasjonsfoto)

Omstridte utenlandskabler har gjort strømmen billigere for norske strømkunder

Norge har på grunn av utenlandskabler importert mye billig strøm fra både sol- og vindkraft.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 09.06.2019 23:30

I vinter opplevde norske strømkunder rekordhøye strømregninger. 

I uke fire nådde spotprisen høyeste pristopp i år, men siden det har prisene bare falt. Mye er takket være de omstridte kraftkablene som knytter oss sammen med det europeiske kraftmarkedet. 

Fra pristoppen i januar til mai har spotprisen mer enn halvert seg. Enkelte dager har spotprisen til og med vært under 30 øre/kWh. Prisfallet kan forklares med ulike markedshendelser som i sum drar i samme retning.

--Våren har vært av det våte slaget, noe som har gjort at vi har gått fra en relativt svak hydrologi til et lite overskudd av vannkraft, sier Tom Eirik Olsen, handelssjefen i Ishavskraft, i en pressemelding. 

I tillegg har de mye omdiskuterte utenlandskablene til Europa gjort at Norge har importert mye billig strøm fra både sol- og vindkraft hittil i år. Det har ført til at norske strømkunder har fått billigere strømregninger. 
--Hittil i 2019 har Norge importert kraft i 19 av 22 uker. Det er særlig fordi vannkraftproduksjon har vært lav siden i fjor sommer at det har vært fordelaktig å kjøpe strøm fra utlandet, sier Olsen.

Kablene gir også strømkundene en mer jevn strømpris over tid, ettersom vi kan eksportere strøm når vi har overskudd og importere når kraftproduksjonen er for lav. Kablene fungerer som en sikkerhetsventil og demper dermed utslagene på prissvingningene. 

Råvarepriser på kull og gass har også vært fallende, noe som bidrar til å dra prisene nedover.

Kan ikke forvente samme utvikling
Til tross for prisutviklingen hittil i år, kan det ikke forventes å fortsette i samme grad fremover.
--Nordisk kraft prises godt under europeisk kraft, noe som gjør at det ikke vil lønne seg å importere fra utlandet, Det er når de norske strømprisene er høyere i landene rundt, Norge importerer strøm. Det sier Tom Eirik Olsen, handelssjefen i Ishavskraft. 

NVE konstaterer i sin rapport, Kraftmarkedsanalyse 2018-2030, at kraftprisen forventes å stige i snitt 2-3 øre/kWh i 2030 som et resultat av utenlandskablene.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS