Kulingen tok «Mein Schiff 3»
Så nær var Mein Schiff båten til videregående skole Finnmarksfisk

Kulingen tok «Mein Schiff 3»

Tirsdag kveld ved 20 tiden oppsto det stor dramatikk i Honningsvåg havn når vestavindskuling slet cruiseskipet «Mein Schiff 3» løs fra Kai 3. Etter en halv time meldte skipet om at de hadde kontroll og at den akutte faren var over. Ved 22-tiden gikk kurset de ut av havna for å ankre opp.
Lokal
Raymond Elde
Publisert : 27.06.2018 06:00
Sist oppdatert : 27.06.2018 07:53

Hekken til skipet traff Kai Vest og avdriften fortsatte et godt stykke inn på høyde med Kai Syd. Etter hvert ble det et opphold i de kraftigste vindkastene. Mannskapet fikk så mye motorkraft at de fikk baugen opp mot vinden.

Hovedredningssentral for Nord-Norge, HRS, slo full alarm og varslet alle båter i området.

Ved 20:30 meldte «Mein Schiff 3» at de hadde kontroll over situasjonen men ba båter i områder være i beredskap. Skipstrafikken i området blir advart mot trosser som flyter i sjøen.

Kvart på ni var losen på tur om bord. Redningsskøyta «Odin» var på plass i Honningsvåg ved ni-tiden og ble liggende i området til situasjonen hadde roet seg.
​Ankrene hadde viklet seg inn i hverandre så det var vanskelig å få opp ankrene derfor ble "Mein Schiff 3" liggende en stund i området mellom Honningsvåg molo og Kai 3.

Klokken 22 var begge ankrene opp i posisjon og "Mein Schiff 3" kurset for området sør for Honningsvåg molo og kastet anker der med motorene i gang.
Båtene som lå i beredskap ved skipet gikk tilbake til kai i Honningsvåg. Men "Odin" og KV "Andenes" ble liggende i beredskap. Kystvaktskipet overtok etter hvert ansvaret for aksjonen fra HRS. 
Trosser som røk i stormen er sugd inn i baugpropellene til "Mein Schiff 3".

Mange av passasjerene var på Nordkapp da skipet slet seg. I løpet av natta vil alle bli tendret om bord og man planlegger avgang 03:00.

Kulingen kom med et smell i Honningsvåg og det endret seg fra stille til liten kuling i løpet av minutter. Det kraftigste vindkastet ved Radio Nordkapps værstasjon på Fiskarfagskolen var 25,2 m/s klokken 20:08. 

Se video urolig bilde på grunn av sterk vind

«Mein Schiff 3» ble sjøsatt i 2013, er 293 meter lang, plass til 2 500 passasjerer, mannskap 1 000.
Wikipedia 

I følge SeaScanner er dette en del av et 17 døgns cruise fra Tyskland, til Norge, Svalbard, Jan Mayen, Island og Færøyene. Avgang Torsdag 21. juni 2018 Bremerhaven, Tyskland
Lør 23. Bergen
søn 24. Geiranger, Hellesylt
tir 26. Honningsvåg
tor 28. Longyearbyen
lør 30. Jan Mayen
søn 1. juli Akureyri, Island
man 2. Reykjavik
tor 5. Thorshavn, Færøyene
Ankomst søn 8. Bremerhaven, Tyskland

Nordkapp kommune har satt krisestab og huset 600 passasjerer ved Honningsvåg skole.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS