Torsk bedre enn laks for overvektige menn?
Mager fisk som torsk var bra både for kolesterolet og blodtrykket, men NTNU-professor er skeptisk. (Illustrasjonsfoto)

Torsk bedre enn laks for overvektige menn?

Nordlendinger har blitt fulgt i 13 år av forskere.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 02.05.2017 05:25

Mager fisk var bra både for kolesterolet og blodtrykket til nordlendinger som ble fulgt av forskere i 13 år.

Vi blir stadig anbefalt å spise mer fisk, og spesielt av den fete sorten på grunn at de gunstige omega 3- fettsyrene. Derfor har nok mager fisk som torsk og sei kommet litt i skyggen av sine rosa brødre ørret og laks når nordmenn velger middag. En studie viser at mager fisk kan være vel så bra for helsen som laks, spesielt hvis man er mann og noe drøy over magen. Dette ifølge Forskning.no.

De som var med på studien ble undersøkt og spurt om matvaner på to tidspunkter med 13 års mellomrom.

Resultatene viser at de som spiste mager fisk som torsk mer enn én gang i uken, fikk redusert mange av symptomene i perioden. Spesielt fikk de en bedre fettprofil i blodet, med mindre av det farlige og mer av det sunne kolesterolet. Dette gjaldt for begge kjønn. I tillegg oppdaget forskerne at både blodtrykket og livvidden ble redusert, men dette gjaldt bare blant mennene. Riktignok krympet livvidden med bare én centimeter, men dette skjedde ikke for dem som spiste fet fisk.

Fisk er en sunn og god proteinkilde
Geir Bjørkøy ved NTN, er skeptisk til slike undersøkelser.
--Denne studien er neppe noe stort internasjonalt gjennombrudd for at mager fisk er sunnere enn fet fisk, kommenterer professor Geir Bjørkøy ved NTNU. Det er allerede er gjort noen tusen studier som tyder på at de som spiser fisk har noe bedre helse.

Han er generelt skeptisk til epidemiske undersøkelser som denne studien, hvor folk blir spurt om hva de har spist og så blir «kroppsvisitert» etterpå.

--De viser ikke nødvendigvis noen årsakssammenheng som beviser at enkeltkomponenter i kostholdet har gunstig effekt på helsen. De kan like gjerne vise en sammenheng mellom et lavere inntak av ugunstige komponenter og bedre helse, forklarer han.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS