Ikke lenger behov for covid-19-helikopteret
Luftambulansetjenestens egne fly og helikoptre vesentlig bedre enn i mars. (Illustrasjonsfoto)

Ikke lenger behov for covid-19-helikopteret

Leiekontrakten med Lufttransport RW AS blir avsluttet 7. oktober.
Samferdsel
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 16.09.2020 23:30

Det er ikke lenger behov for et ekstra helikopter øremerket transport av pasienter med covid-19.  Smittesituasjonen er nå mer oversiktlig enn i mars og luftambulansetjenesten har selv fått bedre kapasitet til å transportere koronapasienter.

I mars var smittespredningen uoversiktlig, relativt høy og luftambulansetjenesten hadde ikke tilstrekkelig kapasitet for trygg transport av smittefarlige pasienter. For at mannskap og behandlere skulle være beskyttet ble de sykeste pasientene lagt i plasskrevende transportkuvøser under transport. Et Super Puma-helikopter fra Lufttransport RW AS ble stasjonert i Tromsø, øremerket slike transporter til de store sykehusene.

Helikopteret gikk i beredskap 1. april. 

Gjennom nye prosedyrer og ulike tiltak er kapasitet til å fly koronapasienter i luftambulansetjenestens egne fly og helikoptre vesentlig bedre enn i mars. Alle redningshelikoptrene har fått transportkuvøser og kan løse slike oppdrag over hele landet. I tillegg har Luftambulansetjenesten HF leid inn et Dash-8 fly fra Widerøe som kan fly pasient i transportkuvøse, ledsaget av smittevernteamene ved Nordlandssykehuset og Universitetssykehuset Nord Norge. Flyet står på 24 timers beredskap i Bodø. Det kan lande på kortbaner og har ekstra lang rekkevidde.

--Utvikling av gode prosedyrer og gjennomføring av øvelser har styrket landets beredskap for trygg transport av smittefarlige pasienter, sier Øyvind Juell, administrerende direktør i Luftambulansetjenesten, ifølge luftambulanse.no

Fra 1. april til dags dato har det innleide Super Puma-helikoptret vært benyttet til fem koronaoppdrag og et annet smitteoppdrag med transportkuvøse. Leiekontrakten med Lufttransport RW AS blir avsluttet 7. oktober. 


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS