Laks produserer sin egen brems mot virussmitte
Oppdrettsanlegg i Vedbotn. (Arkivfoto)

Laks produserer sin egen brems mot virussmitte

Oppdrettsnæringen taper mye på virussykdommer.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 01.08.2020 21:45

Forskere har funnet et nytt protein i laksen som er viktig i kroppens eget forsvar mot virus. Proteinet er tidligere funnet hos mennesket og noen dyrearter, men aldri før hos fisk.

Virussykdommer fører til store tap i norsk lakseoppdrett. For fisk, som for mennesker, er kroppens tidlige forsvar mot virus svært viktig for å unngå sykdom.

--Vi fant et gen som var spesielt interessant og undersøkte hva dette genet kodet for. Det var IFIT5, et essensielt virusforsvarsprotein som er funnet i andre dyr, men aldri før i fisk, sier professor Jorunn Jørgensen, ifølge Forskning.no

Hun og forskningsgruppen hennes, Fish Immunology and Vaccinology, ved Norges fiskerihøgskole, har funnet ut at laksecellene produserer IFIT5 når de blir utsatt for viruset Salmonid alfavirus.

Arbeidet ble nylig publisert i tidsskriftet Developmental and Comparative Immunology. Dette er første gang proteinet er funnet i fisk, men det har tidligere blitt funnet i mennesker og i kylling. Forsøk på disse artene viser at IFIT5 er viktig i forsvaret mot virus.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS