Skal gjøre det enklere for sjømatnæringen
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen. (Foto: NFD)

Skal gjøre det enklere for sjømatnæringen

Forskriften trår i kraft den 15. juli.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 14.07.2020 01:24

Nærings- og fiskeridepartementet har sammen med Helse- og omsorgsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet fastsatt en ny mateksportforskrift som gjelder all norsk mat.

Dette skal gjøre det lettere for sjømatnæringen å få oversikt over hvilke regler man skal forholde seg til ved eksport av all sjømat. Dette vil bidra til et mer forutsigbart system for produsenter og eksportører i næringen.

--Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått på plass en helt ny mateksportforskrift. Forskriften samler krav og retningslinjer for eksport av mat på en plass, og vil bidra til effektivisering av Mattilsynets arbeid med eksportsertifikater, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding. 

Den nye forskriften har formalisert all praksis og regler knyttet til eksportsertifikater, og samlet dem til én forskrift. Dette betyr at når et vareparti med sjømat skal eksporteres til land utenfor EØS må varene følges av en rekke dokumenter, blant annet gjelder det eksportsertifikat for sjømat. Gjennom dette bekrefter Mattilsynet at varene som eksporteres er trygge, og i samsvar med importlandets krav.

Mateksportforskriften er en helt ny forskrift og trer i kraft 15. juli 2020. Forskriften er en del av Mattilsynets arbeid om å effektivisere og regulere utstedelsen av eksportsertifikater. Forskriften er utarbeidet i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.Forskriften var på høring i perioden 29. mai til 1. oktober 2019, hvorav innspill fra næringen ble sikret gjennom flere innspillsmøter.
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS