Forventer oppsving for dagligvarebutikker i Finnmark
Sommerhandelen er spesielt viktig i Gamvik, Loppa og Porsanger. (Illustrasjonsfoto)

Forventer oppsving for dagligvarebutikker i Finnmark

Omsetningen av mat og drikke per innbygger i Finnmark er høyere enn landsgjennomsnittet.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 09.07.2020 11:00

I 2019 ble det lagt igjen flere kroner per innbygger i butikkene i Finnmark enn i resten av landet. 

Lang avstand til de store handelsdestinasjonene gjør at finnmarkingene i stor grad handler i hjemfylket sitt. Virke forventer likevel at stengte grenser gir et etterlengtet oppsving også til butikkene i Finnmark.

En ny rapport utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av Virke viser at handelen i norske butikker kan øke med nesten 7 milliarder kroner sommeren 2020, på grunn av koronarestriksjonene. Det tilsvarer sommerhandel for om lag 108 milliarder kroner.

--I år ser vi hvor mye av handelen som forsvinner ut av landet som følge av grensehandelen. Dagligvarebutikker som ligger tett på de store handlesentrene i Sverige er særlig utsatt for handelslekkasje, men også butikkene i Finnmark merker konsekvensene. Tall fra SSB viser at også finnmarkingene reiser på grensehandelsturer, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare, i en pressemelding. 

Butikker som selger mat og drikke, står for 45 prosent av sommerhandelsomsetningen. 

Omsetningen av mat og drikke per innbygger i Finnmark er høyere enn landsgjennomsnittet. En gjennomsnittlig nordmann kjøpte mat og drikke for 40 985 kroner i norske butikker i 2019, mens i butikkene i Finnmark ble det handlet for 45 053 kroner per innbygger.

--Sommeren 2020 vil på mange måter gi oss svaret på hvor mye vi taper som følge av grensehandelen. Samtidig er optimismen dessverre kortvarig. Vi forventer at grensehandelen vil eksplodere så snart smittesituasjonen igjen tillater åpne grenser, sier Størksen og fortsetter: − Selv ikke Finnmark unngår konsekvensene av grensehandel, særlig av usunne varer. Nå har regjeringen og FrP blitt enige om å senke mineralvannavgiften til 2017-nivå, vi trenger flere slike tiltak for å verne om norsk folkehelse, arbeidsplasser og verdiskaping, sier Størksen. 

Sommerhandelen er svært viktig særlig for typiske hyttekommuner og andre reisedestinasjoner. Det gjelder også for butikkene i Finnmark. I fire av kommunene i fylket, utgjør sommerhandelen i juli og august mer enn en femtedel av årsomsetningen. Sommerhandelen er aller viktigst i Gamvik, Loppa, Porsanger og Kvalsund, ifølge Virke. 


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS