Hurtigruten setter 14 av 16 skip tilbake i trafikk
MS Finnmarken ble verdens første cruiseskip i drift etter koronakrisen da hun seilte fra Bergen 16. juni. (Arkivfoto)

Hurtigruten setter 14 av 16 skip tilbake i trafikk

Hurtigruten retter blikket fremover og har plan for å sette skipene i drift.
Hurtigruten
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 07.07.2020 11:00

For bare en måned siden lå så godt som hele Hurtigrutens flåte i opplag. Nå planlegger selskapet at 14 av 16 skip skal seile igjen innen utgangen av september.

Opptrappingen betyr at de aller fleste sjøfolkene som var permittert i Hurtigruten vil være tilbake i jobb i løpet av september.

--Responsen da vi startet seilingene igjen i juni var overveldende. Både gjester, mannskap og lokalsamfunnene langs kysten er glade for at vi seiler igjen. Etterhvert som reiserestriksjonene og innreisereglene nå blir endret, fortsetter vi opptrappingen mot vanlig drift, sier Daniel Skjeldam, konsernsjef i Hurtigruten, i en pressemelding. 

Han understreker at opptrappingsplanen forutsetter at de internasjonale reiserestriksjonene blir opphevet, og at utenlandske reisende kan reise til og fra Norge. 

--Det er bra å se at mange gjør alvor av planene om norgesferie i sommer. Men nordmenn vil aldri kunne dekke inn for bortfallet av utenlandske gjester, sier Skjeldam.

Åtte av ti Hurtigruten-gjester kommer fra land utenfor Norge. Det betyr at inntektene denne sommeren trolig vil falle med over 80 prosent. Rundt 400 landansatte på Hurtigrutens kontor både i Norge og utlandet er fortsatt permittert.

MS Finnmarken ble verdens første cruiseskip i drift etter koronakrisen da hun seilte fra Bergen 16. juni. Med strenge smittevernregler og redusert kapasitet seiler Hurtigruten nå med fire skip i rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes.

--Dette er resultatet av knallhardt lagarbeid gjennom flere måneder. Det betyr ikke at krisen er over, og det betyr ikke at vi vil seile med fulle skip gjennom sommeren og høsten som vi pleier. Det betyr at vi for alvor kan rette blikket fremover, sier Skjeldam. 

Samtidig trapper selskapet også opp ekspedisjonscruisevirksomheten. Med en rekke seilinger til de britiske øyene i september, blir Hurtigruten det første cruiserederiet med avganger fra Storbritannia i sommer.

Slik er Hurtigrutens sommerplaner og slik skal skipene settes tilbake i drift: 
-Alle elleve skip på ruten mellom Bergen og Kirkenes skal etter planene være tilbake drift innen 30. september. I dag seiler Hurtigruten med fire skip i ruten, og MS Polarlys blir femte skip fra 20. juli. Derfra trappes trafikken etter planen gradvis opp skip for skip.  Skipene følger den vanlige ruteplanen med anløp i 34 havner, kortreist lokalmat og et omfattende utfluktsprogram i samarbeid med lokale leverandører langs hele kysten.

-Hurtigruten setter inn verdens første hybriddrevne cruiseskip, MS Roald Amundsen, på spesialseilinger fra Tromsø via Bjørnøya til Svalbard i sommer. To åtte dager lange turer utforsker sør- og vestkysten av Svalbard. Skipet blir også tidenes første hybridskip som forsøker å seile rundt Svalbard under en 15 dager lang ekspedisjon som har avgang fra Tromsø 31. juli.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS