Slik frakter du avfallet sikkert til mottaksstasjonene
Hammernes Miljøstasjon i Nordkapp. (Arkivfoto)

Slik frakter du avfallet sikkert til mottaksstasjonene

NAF med råd om hvordan sikre lasten fra våroppryddingen.
Samferdsel
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 20.05.2020 23:30

Det er flere som benytter våren til å rydde i boden, på loftet eller i hagen. 

--Når avfallet skal fraktes til gjenvinningsanlegget, er det livsviktig at du sikrer lasten skikkelig. Usikret last kommer med stor kraft ved en bråstopp, selv i lave hastigheter. Det sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding. 

Ved en bråstopp eller kollisjon får lasten enorm kraft forover. Den kommer med en kraft tilsvarende mange ganger sin egen vekt. Noen lastestropper på tvers vil ikke klare å holde igjen lasten.

--Det er viktig å tenke at lasten ikke skal forskyve seg i noen retning. Har du bare tatt stropper rundt lasten i sideretningen, hjelper ikke de om lasten blir trykket forover. Selv i en bråstopp i lav fart kan lasten slå i stykker frontlemmen på hengeren eller fyke av takstativet på bilen, advarer Sødal. 

Det enkleste er å kjøpe lastestropper med en jekk som strammer stroppen. Disse finnes i flere størrelser, og er merket med bruddstyrke.

Radio Nordkapp har registrert avfall, trolig last som har ramlet av tilhengere på strekningen til Hammernes. Det betyr at lasten ikke har vært godt nok sikret. 

Slik fester du lasten

• Den enkleste måten å sikre lasten er som kalles overfallssurring. Stroppen går fra den ene siden av tilhengeren, over lasten og ned på den andre.

• Skal lasten sikres mot å skli framover ved bråbrems, kan man bruke grimesurring. Stroppen blir som en grime på en hest, og festes i gulvet på hengeren, opp på lasten med maksimalt 45 graders vinkel, rundt forsiden og ned på den andre siden i gulvet. Grimesurring forutsetter at stroppen får feste i lasten på forsiden og ikke sklir ned. En transportpalle på høykant foran lasten gir skikkelig feste for stroppen.

• Lastestroppene kan også festes som en loop rundt lasten, for eksempel en stabel med planker. Styrken på surringen svekkes om loopen også skal bunte sammen lasten, og strammingen blir gjerne hardest på den ene siden av lasten med mindre man bruker en jekk på hver side.

• Direkte surring betyr at man fester stropper i lasten og ned i tilhengeren. Vinkelen på surringen må være mellom 30 og 60 grader. Med for eksempel fire festepunkter er lasten sikret mot å både skli og velte.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS