Mener regjeringen kan redde sitt samepolitiske ettermæle
Runar Myrnes Balto, leder av Norske Samers Riksforbund. (Foto: Maria Louise Somby)

Mener regjeringen kan redde sitt samepolitiske ettermæle

Norske Samers Riksforbund er glad for at FrP har forlatt regjeringen.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 24.01.2020 11:00

Årene med FrP i regjeringen har vært krevende for samer, mener Norske Samers Riksforbund. 

I Kongen i statsråd ble FrP-statsråder skiftet ut. Fremskrittspartiet har forlatt regjeringen til Erna Solberg. 

--Fremskrittspartiet har i seks år fått fungere som en bremsekloss for god samepolitikk i regjeringen. Frp-exit gir nå Høyre, Venstre og KrF muligheten til å vise en mer inkluderende og solidarisk samepolitikk, sier Runar Myrnes Balto, leder for Norske Samers Riksforbund (NSR), i en pressemelding. 

Han legger ikke skjul på at årene med Frp i regjering, et parti som vil ta fra samene urfolksstatus og har programfestet å legge ned Sametinget, har vært krevende for det samiske samfunnet.

--Den manglende samepolitiske utviklingen de siste seks årene, peker jo mot at FrP har fått stort gjennomslag i regjering for den dårlige samepolitikken de gikk til valg på. Det sier NSR- lederen. 

Balto trekker blant annet frem årets realkutt i finansieringen av Sametinget, som gjør at samiske institusjoner ikke kan holde tritt med pris og lønnsvekst i resten av samfunnet.

--Flere år med systematisk sulteforing av samiske tiltak i statsbudsjettet har skapt stor uro blant alle som arbeider med samisk språk og kultur. Samiske tiltak driftes på for små budsjetter, og når alle er avhengig av finansiering fra Sametinget, så får for eksempel årets realkutt til Sametinget store konsekvenser, fortsetter Balto.

Balto viser også til hvordan partiet som ønsker å ta samepolitikken tilbake til før 1980, har fått stoppe opp prosessen med å lovfeste konsultasjoner mellom Sametinget og staten.

NSR lederen utfordrer regjeringspartiene til å nå gripe muligheten til en bedre samepolitikk, hvis de er villige til å samarbeide med andre enn FRP. 

--Venstre, KrF og Høyre må nå benytte muligheten til å ta grep i helt nødvendige samepolitiske prosesser og redde regjeringen sitt samepolitiske ettermæle. Jeg vil trekke frem arbeidet med konsultasjonsloven, endringer i reindrifts- og minerallovgivningen, og finansiering av Sametinget og samiske institusjoner, men listen er lang, avslutter Balto.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS