Nordkapp og Tromsø står for halvpartene av cruisepassasjerene i nord
Honningsvåg havn er ved siden av Tromsø den største cruisehavna i Nord-Norge. (Arkivfoto)

Nordkapp og Tromsø står for halvpartene av cruisepassasjerene i nord

Cruise Nord-Norge og Svalbard er optimistisk foran sommersesongen.
Cruiseskip
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 23.01.2020 23:30

Cruisenæringen er i stadig vekst, og ingenting tyder på at dette vil avta i 2020.

--Vi forventer en vekst på 15 prosent til Nord-Norge og Svalbard i år, sier Erik Joachimsen, daglig leder i Cruise Nord-Norge og Svalbard (CNNS), i en pressemelding. 

Nordkapp og Tromsø er det desidert største cruisehavnene. Disse to til sammen står for halvparten av antall ankommende passasjerer i nord med henholdsvis 120 og 135 anløp som bringer over 160 000 passasjerer til hver av havnene.

Vinnerne blant de mellomstore havnene i 2020 er mange dersom prognosene slår til: Brønnøysund (+77%), Bodø (+15%), Narvik (+53%), Alta (+22%) og Longyearbyen (+22%), ifølge tallene fra Cruise Nord-Norge og Svalbard. 

Det er nær 200 000 unike cruisepassasjerer som seiler til Nord-Norge og Svalbard hvert år. Disse besøker i gjennomsnitt cirka tre havner. Antall ankommende passasjerer blir dermed over 600.000, som utgjør en markedsandel på 16 prosent av det norske markedet. 
--Dette er en dobling på ti år, og ingenting tyder på at dette vil avta. I fremtiden vil det derfor vært svært viktig at vertshavnene og rederiene har en god dialog, slik at felles mål kan nås, sier Joachimsen. 

År 2019 var et år der miljødebatten rundt cruisenæringen virkelig tok av. Samtidig har næringen sett seg lei på mye av den feilaktige informasjonen som kommer frem. 
--Veksten fortsetter. Det kommer nye skip med moderne og effektiv miljøteknologi, samtidig som eldre skip fases ut. Vår jobb blir å få mer nyanserte fakta på bordet, samtidig som vi må jobbe for at destinasjoner og havner setter strengere krav til bærekraft overfor rederier og passasjerer som besøker våre havner. Det betyr at destinasjonene må rigge seg for videre vekst, samtidig som det settes større krav til miljøhensyn, økonomisk verdiskaping og turisters adferd i lokalsamfunnet. Det skal vi jobbe med de neste årene, sier Joachimsen.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS