Prestisjetung teaterpris til folkekjær skuespiller
Kristian Fr. Figenschow jr ble overrasket med pris onsdag kveld. (Foto: Ola Røe)

Prestisjetung teaterpris til folkekjær skuespiller

Skuespilleren ble overrasket på scenen.
Kultur
Raymond Elde
Publisert : 29.09.2016 23:59

Rett etter teppefall på Tromsø-premieren på suksessforestillingen «Zapffe» ble Kristian Fr. Figenschow jr. overrumplet med en av norsk teaters høyeste æresbevisninger onsdag kveld.

Det skal en del til for å få den folkekjære og høyst verbale skuespilleren Kristian Fr Figenschow jr. til å miste munn og mæle, men det var det som skjedde onsdag kveld på Hålogaland Teater. Idet Figenschow mottok stående applaus fra publikum etter Tromsø-premieren på monologen «Zapffe», dukket plutselig skuespillerkollega Bjarte Hjelmeland opp på scenen. Han tok ordet i kraft av å være styreleder i Aase Byes legat for fortjente kunstnere og for å tildele Kristin Fr. Figenschow jr. Aase Byes Pris, som er en av de høyeste prisene norske skuespillere kan tildeles. Prisen er på 100.000 kroner.

--Kristian er en svært rutinert skuespiller og har gitt liv til en lang rekke karakterer gjennom sine år ved teatret. Hjalmar Ekdal, Jeppe og Puntilla, for å nevne noen. Selv kan jeg aldri glemme hans dobbeltkommuniserende portrett av konferansieren i «Cabaret». Nevnes bør også hans viktige samarbeid med den levende legenden Arthur Arntzen i dokumentasjon om nordnorsk humor i «Den fordømte nordlendingen». Fra senere år vil jeg trekke frem monologen «Il Mistero Buffo» av Dario Fo, som han har besøkt omtrent hver vik og hvert nes i hele landsdelen med, sa Bjarte Hjelmeland.

Jurylederen trekker også frem Figenschows store menneskelige innsikt, hans eventyrlige publikumstekke, komiske timing og evne til å forvalte og utvikle sitt talent som grunn for pristildelingen.

Kristian Fredrik Figenschow jr. (født 1. mai 1962 i Tromsø) er ansatt som skuespiller på Hålogaland Teater og har spilt en rekke store roller på teatret siden han debuterte i rollen som Jendor i forestillingen Oluf i 1989.

 

(Pressemelding fra Hålogaland Teater) 


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS