Forslag om bærekraftig turistfiske
Torsk, populært blant turister som besøker Finnmark. (Illustrasjonsfoto)

Forslag om bærekraftig turistfiske

SV-representanter på Stortinget med forslag om reguleringer av turistfisket.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 05.12.2019 01:35

Torgeir Knag Fylkesnes, Arne Nævra og Lars Haltbrekken, alle stortingsrepresentanter for SV, har fremmet et representantforslag om bærekraftig turistfiske. 

SV-representantene foreslår at Stortinget skal be regjeringen sørge for at alle turistfiskebedrifter registreres og godkjennes før de kan starte næringsvirksomhet. Det skal blant annet stilles krav til sikkerhet, båt og utstyr, lik kravene for profesjonelt fiske. Kommunene gis forvaltningsoppgaven, ifølge forslaget. 

SV-representantene ønsker også at Stortinget skal be regjeringen sørge for at utenlandske turister kun får ta med fisk ut av landet dersom den er fisket i samarbeid med en registrert turistfiskebedrift, slik at man begrenser eksport som ikke gir verdiskapning i lokalsamfunnene og får sterkere kontroll med hvor mye fisk som fiskes og utføres.

--Turistfisket i Norge er ute av kontroll. Det stilles ingen særskilte krav til turistfiskeoperatører, verken til lokalkunnskap eller sikkerhet. Konsekvensen ser man blant annet i form av at utenlandske fiskerturister er overrepresentert i statistikkene over ulykker og dødsfall til havs. I tillegg opplyser tollmyndighetene om store mengder fisk som ulovlig føres ut av landet som direkte knyttes til turistfisket, har Knag Fylkesnes, Nævra og Lars Haltbrekken skrevet som begrunnelse for representantforslaget. 


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS