Sammenlign og søk markedets billigste forbrukslån med denne metoden
Eksempel på kostnad: Lånesum 120.000 kr, 5 års tilbakebetaling, Effektiv rente:16,48%, Gebyr etablering:1500 kr, Termingebyr:50 kr, Gebyr & renter: 52.625 kr, Totalsum: 172.625 kr.

Sammenlign og søk markedets billigste forbrukslån med denne metoden

Å finne frem til markedets billigste forbrukslån er ingen enkel sak. Med uklare regler for fastsetting av pris er det ikke alltid lett å vite hvilket lån som har lavest rente.
Riks
Publisert : 23.11.2019 15:32
Sist oppdatert : 29.11.2019 15:36

I Norge kan du låne penger uten sikkerhet med renter som ligger på alt fra 6%, til godt over 1.000%. I Norge har vi ingen forbud mot ågerrente, til forskjell fra en del andre land i Europa. 

De store forskjellene gjør det ekstra viktig å finne et tilbud med et akseptabelt rentenivå. Her ser du hvilken metode som lønner seg når målet er å finne det billigste tilbudet.
 

Vanskelig å se hva lånet koster på forhånd

Når banker legger ut annonser for forbrukslån vil de aldri gi deg noen fast pris på forhånd. De velger heller å ordlegge det på en annen måte, ofte med bruken av “rente fra X prosent”. Det betyr at renten begynner fra dette nivået (i teorien), men ikke at alle kunder tilbys den laveste renten.

Se for deg at du ikke fikk vite prisen på dagligvarene før du står ved kassen og skal betale for kjøpet. Det samme prinsippet gjelder når du søker finansiering, noe som gjør det vanskeligere å finne markedets billigste forbrukslån.
 

Derfor må bankene behandle søknaden din først

Bankene er spesielt opptatt av 1 ting: nemlig at rentene på forbrukslånet står i samsvar med den kredittrisikoen de påtar seg. Renten bestemmes med bakgrunn i hvilken sannsynlighet de mener låntaker har for å misligholde avtalen.

For å måle risikoen ser banken på søkers kredittscore, som er et tall mellom 1 og 100. Akkurat hva som inkluderes i vurderingen er det kun banken som vet, men det er velkjent at de er spesielt opptatt av forholdet mellom gjeld og inntekt hos den som søker.

Hvis banken mener at noen utgjør en større fare for tap vil de enten skru opp renten (for å kompensere) eller avslå søknaden. De som tilbys de billigste forbrukslånene vil være de som har den beste kredittverdigheten. Altså en stabil og forutsigbar personlig økonomi.
 

Bruk en søkemotor for lån

Hvis målet er å finne landets billigste forbrukslån burde du starte med å bruke en søkemotor, der forbrukslån.no er et alterntiv. Nettsiden hjelper deg med å sammenligne priser, gebyrer, nedbetalingstider og termingebyr på ulike norske forbrukslån.

Legg merke til slideren som lar deg justere lån etter nedbetalingstid og hvor mye penger du ønsker å låne. Det beløpet du ser er kun et anslag av hva du kan forvente å betale. Det kan ende opp med å bli høyere når du får et pristilbud fra banken.

Vær opptatt av å velge et forbrukslån som ikke har overdrevent høye gebyrer sammenlignet med summen du søker om. Skal du f.eks låne 15.000 kroner bør du aldri velge en bank som krever 1.500 kroner for å etablere lånet (10% av summen). 

Med søkemotoren blir det lettere å få en oversikt over kostnadene, men det er fortsatt 1 annen ting du burde gjøre.
 

Send inn søknaden gjennom en agent

Du må først ha søkt om forbrukslånet for å vite hva det vil koste. For å unngå unødvendig tidsbruk med utfylling av søknader bør du vurdere bruk av en finansagent, eller det som mange kaller for en lånemegler.

Rent teknisk opptrer disse selskapene som selgere på vegne av bankene de samarbeider med. Fordelen for deg som søker om lån er at det 1) ikke koster noe og 2) kan spare deg for tid. 

Fungerer på følgende måte

Når du har sendt inn søknaden din vil den først behandles av megleren. Deretter sender de den videre til alle långivere som de samarbeider med. Mesteparten av norske meglere har 10-12 banker de samarbeider med, men det finnes noen som har opptil 17 banker på partnerlisten.

Søknaden din om forbrukslån sendes til hver bank, som deretter vurderer hvilken rente de skal gi deg. Kredittscoren din er det viktigste, men også lånesum og nedbetalingstiden tas med i vurderingen.

Fordelen med å bruke en megler er at det øker sjansen din for å finne markedets billigste forbrukslån, basert på din kredittverdighet. Så fort du har fått svar fra bankene (tar som regel 1-2 dager) kan du velge den som har den beste prisen å tilby deg.
 

Verdt å huske

Hvis du velger å sammenligne forbrukslån med en søkemotor er det verdt å vite et par ting på forhånd.

1). Du vil ikke finne alle bankene i landet hos disse søkemotorene. I det norske markedet finnes det godt over 50 banker som tilbyr forbrukslån, og du kan oftest forvente å finne rundt halvparten av disse hos de beste portalene.

2). De laveste rentene vil kun gis til de som har en utmerket kredittverdighet. Baser aldri valget ditt på hvilken bank som kan skilte med lavest rente på papiret. Vent til du har fått svar på søknaden og velg det billigste tilbudet.

Eksempel på kostnad: Lånesum 120.000 kr, 5 års tilbakebetaling, Effektiv rente:16,48%, Gebyr etablering:1500 kr, Termingebyr:50 kr, Gebyr & renter: 52.625 kr, Totalsum: 172.625 kr.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS