Krabber husker veien i en labyrint
Forskere har studert krabber. (Foto: Hanne Benjaminsen)

Krabber husker veien i en labyrint

Krabber overrasket forskere i en ny studie.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 11.11.2019 01:19

En ny studie viser at krabber klarer å finne veien i en labyrint, og attpåtil huske riktig vei to uker senere.

Nå viser en studie utført ved Swansea University i Storbritannia at strandkrabber faktisk er i stand til å lære seg hva som er riktig vei i en labyrint. Forskerne fant også ut at krabbene klarte å huske samme vei, to uker senere, ifølge Forskning.no

--Vi forstår denne evnen ganske godt hos mange dyr, men dårligere hos havdyr som krabber, siden det er ganske vanskelig å følge etter dem. Det sier marinbiolog Ed Pope.

Pope har ledet forskningsprosjektet sammen med masterstudenten Ross Davies.

Måten forskerne målte krabbenes orienteringstalent på, var at de laget en labyrint. For å komme fra start til mål, måtte krabbene endre retning fem ganger. I målområdet lå en saftig musling og ventet på dem, lyset i labyrintens ende. Det var også bygget inn tre blindgater, som krabbene måtte unngå å forville seg inn i på ferden. Forskerne lot tolv krabber få kjøre seg i labyrinten over en periode på fire uker.

I løpet av det månedslange forskningsprosjektet så forskerne hvordan krabbene gradvis ble flinkere til å spore opp maten. Samtidig la de merke til at antallet ganger de vandret inn i blindgater, gikk ned.

En enda større overraskelse var det da forskerne brakte krabbene tilbake til kjente farvann etter to ukers opphold. Denne gangen la ikke forskerne ut mat ved målstreken, og krabbene måtte dermed sette sin lit til hukommelsen.

Igjen klarte alle krabbene å nå enden av labyrinten på under åtte minutter. Til sammenligning brukte helt nye krabber, som aldri hadde navigert seg gjennom labyrinten før, betraktelig lenger tid, og noen rakk aldri nå slutten innenfor testens tidsgrense på en time.

Funnene har blitt publisert i tidssriftet Biology Letters.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS