Høye ulykkestall i Nordlandstrafikken
Et år med mange dødsulykker i Nordland. (Illustrasjonsfoto)

Høye ulykkestall i Nordlandstrafikken

Tall fra Statens vegvesen Region nord.
Samferdsel
Raymond Elde
Publisert : 03.11.2019 21:25

De foreløpige ulykkestallene for oktober viser at to personer mistet livet på vegene i Nordland. Totalt har 14 personer mistet livet i trafikken i Nordland i år, og 2019 blir dermed det verste ulykkesåret på ni år. Nordland er også det fylket i landet med flest trafikkdrepte i år.

I 2010 omkom 22 personer i trafikken i Nordland, mens tallene siden da har vekslet fra 12 og ned til rekordlave fem i fjor for hele kalenderåret. Det er det laveste antall omkomne siden 1952.

Topp og bunn
I Troms og Finnmark har tre personer mistet livet i trafikken hittil i år, noe som er et historisk lavt tall.

--Det vil alltid være noen tilfeldige variasjoner i slike statistikker. Trenden har vært tydelig nedadgående, både i Nord-Norge og i resten av landet. Men de høye tallene for Nordland i år bekymrer meg. Ulykkene har skjedd på helt forskjellige plasser, men vi vil uansett analysere ulykkene grundig for å se om det er noe vi må ha ekstra oppmerksomhet på i Nordland, sier regionvegsjef Turid Stubø Johnsen i Statens vegvesen i Nord-Norge i en pressemelding. 

Hun oppfordrer også nordlendingene til å vise ekstra aktsomhet i trafikken framover vinteren.

Nordnorske tall
Status for 2019 er at 17 personer har mistet livet i 14 dødsulykker på nordnorske veger så langt i år. Det er åtte flere drepte enn på samme tidspunkt i fjor og det høyeste tallet på seks år.

Det er de dystre tallene fra Nordland som trekker opp statistikken. I Troms har to personer mistet livet i år, og bare en gang i moderne tid har tallet vært lavere – i 2014 da en person omkom i Troms. Finnmark har hatt en dødsulykke i år, men var nede i 0 i 2012.

To oktober-ulykker
Den første ulykken i oktober skjedde på fylkesveg 17 ved Flostrand i Rana. En mann på 46 år døde etter kollisjon mellom et vogntog og en personbil. Etter kollisjonen fortsatte vogntoget ned ei bratt skråning før det stoppet i fjæra. Det var vogntogsjåføren som omkom i ulykken.

Den andre ulykken skjedde på fylkesveg 76 ved Molvika i Brønnøy. Her kjørte en personbil ut av vegen i en kurve og stoppet i fjellveggen. Føreren, en mann på 61 år, omkom i ulykken.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS