Rekordsvak krone gir nordmenn dyrere strøm
Dyrere strømregning på grunn av svak krone. (Illustrasjonsfoto)

Rekordsvak krone gir nordmenn dyrere strøm

Strømregningen blir høyere som et resultat av svak norsk krone.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 03.11.2019 03:45

Mens turistnæring og eksportselskaper i Norge profiterer på svak krone, blir norske forbrukere skadelidende. 

Dyrere utenlandsferier og varer fra utlandet er velkjente følger av svak krone, men det begrenser seg ikke til det. Strømregningen blir også høyere som et resultat av svak norsk krone.

Kraftbørsen Nord Pool gjør alle omsetninger og oppgjør i euro. Det gjør at forholdet mellom euro og den norske krone har stor effekt på strømprisen. 

--Når den norske valutaen svekkes, blir innkjøpsprisen på strøm hos norske kraftleverandører høyere. Kostnadsøkningen faller dessverre i sin helhet på strømkundene og blir skadelidende i denne situasjonen, sier Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft, i en pressemelding. 

Strømprisen i år, sammenlignet med høyprisåret 2018, har vært lavere og mer stabil. Det kommer i stor grad av svekkede priser på kull, gass og CO2. I tillegg har Norge i lengre perioder importert billig strøm fra våre naboland og hatt bedre fyllingsgrad i vannmagasinene. Imidlertid har den betydelig svekkede kronen motvirket mye av prisfallet. Målt i euro faller strømprisene mye mer enn i norske kroner. 

For en norsk strømkunde med normalt forbruk kan dette utgjøre 2 000 kroner mer i året i strøm. 

--De siste 17 årene har gjennomsnittsprisen på en euro vært 8,40 kroner. I år har høyeste notering vært på 10,30 kroner. Hvis euroen i 2020 blir på 10,30 vil det gi en økning i strømprisen på over 22 prosent, sier Olsen.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS