Markerte forliset som skjedde 1 juledag 1973
Fra venstre: Jerry Thompson, får overlevert livbøya fra Yngve Andersen, John Kristiansen, Knut Hansen og Ingerd Olsen.

Markerte forliset som skjedde 1 juledag 1973

1.juledag 1973 var en dramatisk dag i regionen, en dag der mennesker mistet livet da «Ian Flemming» forliste.
Lokal
Raymond Elde
Publisert : 22.10.2019 17:28

25.desember 1973 klokken 19:10 rak den engelske tråleren «Ian Flemming» på land på Havøygavelen med 20 mann om bord, tre omkom. 

En delegasjon fra Havøysund som var med på redningsaksjonen for 46 år siden møtte Jerry Thompson, den yngste overlevende fra forliset, på Nordkappmuseet på fredag. Fisker John Kristiansen overrakte en livbøye fra «Ian Flemming», en bøye som har vært i Havøysund siden 1973.  Jerry Thompson fortalte om at de seilte uten los gjennom Sørøysundet og skulle fiske på Ingøydjupet. Like før klokken 19 fikk tråleren motorstopp og dreide styrbord, og rak på land 80 meter fra løkta på gavelen. Thompson hadde bare en tynn skjorte og dongeribukse på seg da han kom ut på dekk og så det høye, mørke fjellet. 

Panikken om bord gjorde at de ikke visste hvor de var, men en snartenkt operatør ved Hammerfest radio ba alle fyrene i området se etter nødbluss. Telefonsentralen i Havøysund ble varslet der Ingerd Olsen var på jobb. Knut Hansen, politibetjent i Havøysund den gang, fortalte at en tydelig lensmann fikk mobilisert fiskere i Havøysund og sendt fartøy til området midt i julefeiringen. Yngve Andersen (19 år i 1973) sprang ned på kaia og ble med «Ocean» ut Breisundet. De som rykket ut var ikke klar over hvem som hadde forlist og hva som møtte dem. 


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS