Ikke gi barna reflekser som er gått ut på dato
Reflekser blir gamle og dårlige. (Illustrasjonsfoto)

Ikke gi barna reflekser som er gått ut på dato

Mørketid er reflekstid.
Samferdsel
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 19.10.2019 15:45

Dårlige reflekser kan være trafikkfarlige, mener Tryg Forsikring.

--Dette fordi man oppfører seg annerledes når man tror man er beskyttet mot refleks. Ifølge vegmyndighetene har refleks en levetid på vel tre år. Reflekser på barn får ofte hard medfart gjennom lek. Har du som voksen refleksen i lomma sammen med bilnøkler, blir det ofte så mye riper i refleksen at effekten forringes betraktelig. Hjemme hos oss bytter vi reflekser hver høst, sier Espen Opedal, leder for Tryg Forsikring, i en pressemelding. 

Bruk av refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 prosent. Selv om du ser bilen, er det vanskelig for bilisten å se deg hvis du er gående i mørket uten refleks. Den lille livredderen er en billig livsforsikring.

--Går du langs veien i mørket uten refleks er du først synlig for bilisten på vel 25 meters avstand. Med refleks vil du bli sett på 140 meters avstand med nærlys. En bilist i 50 km/t har dermed ti sekunder i stedet for to sekunder å reagere på. Det kan være forskjellen på liv og død. Derfor bør du bruke 15 sekunder på å ta på deg en eller flere reflekser før du går ut i mørket, sier Opedal. 

Ulykkesstatistikk viser at vel en tredjedel av fotgjengerulykker skjer i mørket, og mange ulykker kunne vært forhindret hvis bilisten hadde sett fotgjengeren i tide. Men hvordan sjekker du om den gamle refleksen fremdeles virker som den skal?
 
--Alle slitte reflekser har redusert virkning, også integrerte reflekser i barne- og treningsklær som ofte er utsatt for slitasje gjennom røff bruk, og som vaskes ofte. For å sjekke om refleksen fremdeles er god bør du teste de ut i et mørkt rom. Lys på refleksen med en lommelykt og sammenlign med en ny refleks. De som reflekterer lyset dårligere bør skiftes ut, sier Opedal.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS