SP-Iversen: - Finnmark taper i regjeringens budsjett
Geir Adelsten Iversen, stortingsrepresentant for Finnmark Senterparti. (Arkivfoto)

SP-Iversen: - Finnmark taper i regjeringens budsjett

Finnmark Senterparti reagerer på regjeringens forslag til statsbudsjett.
Statsbudsjettet 2020
Raymond Elde
Publisert : 08.10.2019 20:00

Mandag la Siv Jensen (FrP) frem regjeringens forslag til statsbudsjett 2020 for Stortinget. Senterpartiet reagerer på at Finnmark nok en gang er taperen.
 
--Det er langt fra Oslo til Finnmark, og i regjeringens budsjettprioriteringer synes denne avstanden være en stor ulempe, sier Geir Adelsten Iversen, Finnmarks og Senterpartiets representant på Stortinget.

--Finnmark glemmes og rammes av flere smålige kutt, konstaterer Iversen.
 
--Viktige skattefradrag som er særlig viktige for Finnmark som fradraget for Nord-Troms og Finnmark, fiskerfradraget, sjømannsfradraget og reisefradraget svekkes ytterligere i årets budsjett, Det synes å være regjeringen politikk gradvis og kontinuerlig å svekke ordninger som er viktige for distriktene og særlig for Nord-Norge. Dette er noe som rammer lommeboka til folk flest, sier Iversen.
 
--Jeg reagerer også på at CO2-avgiften for fiskere i årets statsbudsjett femdobles. Drivstoffkostnaden økes med hele 1,16 kr per liter for fiskerne, noe som utgjør en betydelig kostnad. Regjeringen foreslår en kompensasjonsordning for dette, men kompensasjonen er ikke rettferdig fordelt, og mange vil få seg en real smell til tross for kompensasjonen, Jeg er dessuten bekymret for at kompensasjonsordningen vil fases ut innen få år. Slike kompensasjonsordninger varer sjelden lenge, dessverre, sier Iversen. 
 
--Regjeringen sentraliserer også skatteoppkrevingen, og mange kemnerkontor vil legges ned i hele Finnmark. Med regjeringens forslag blir det bare 25 skatteoppkrevere igjen i hele Finnmark, sier Iversen. 

Forslaget betyr blant annet at man går fra fem til to årsverk i Hammerfest og fra 2,8 årsverk i Kirkenes til to årsverk, ifølge NRK. 
 
--Sjømatindustrien rammes også hardt. I dag kan ansatte i sjømatnæringen motta dagpenger i 52 uker i en periode på 18 måneder. Det foreslår regjeringen å redusere til 26 uker. Igjen kutter man i ordninger som er viktige for blant annet Finnmark, kommenterer Iversen.
 
--Reiselivet får også mindre støtte. Regjeringen vil kutte i midlene Innovasjon Norge bruker på reiselivet med 51 millioner. Igjen kutter man i ordninger til næringer som er viktige for Finnmark, bemerker Iversen.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS